Studium gushingu ve sladovně Rajhrad
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00171272" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00171272 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Studium gushingu ve sladovně Rajhrad
Popis výsledku v původním jazyce
V roce 2009 byl gushing zkoumán na 39 odrůdách ječmene. Pro porovnání vlivu plísně Fusarium culmorum na gushing piva a produkci mykotoxinů byla každá odrůda založena ve dvou variantách. V první variantě, která byla prirozeně kontaminovaná polní mikrofórou a ve druhé variantě uměle infikované inokulem obsahujícím plíseň Fusarium culmorum. O rok později byl soubor testovaných odrůd ječmene rozšířen na 41 odrůd. Lze však zhodnotit záchyt výskytu gushingu u jednotlivých odrůd pěstovaných na stejné oblasti,za stejných podmínek v horizontu dvou let. Z hlediska náchylnosti odrůd ke gushingu lze potencionálně vyzdvihnout poloranoou odrůdu Scarlett a polopozdní odrůdu Westminster, u kterých nebyl za dva roky zaznamenán gushing a to jak v infikovaná, tak v neifikované variantě. Naopak vždy se gushing projevil u odrůd KM 2929-569 a KM 2887- 488. Proti neífikované variantě byl gushing v infikované variantě této odrůdy ječmene vždy zhruba o 100 % vyšší a to i v rámci jednotlivých let.
Název v anglickém jazyce
Study of beeer gushing in malt house Rajhrad
Popis výsledku anglicky
The presenting work "Study of Beer Gushing in malt house Rajhrad " is aimed at the determination of gushing tendency of unmalted barley. The beer gushing was observed in the period from 2009 to 2010. There were examinated 160 batches of Fusarium infectedand non-infected unmalted barley in total. Particular attention was paid to the contents of deoxynivalenol (DON) and its impact on beer gushing. The three-day Carlsberg test was used for determination of gushing in unmalted barley, which is suitable formalted barley as well. The metod is based on the presumption that overfoaming markers are soluble in water, active and soluble after boiling and active under the conditions prevailing in beer. The conclusion summarizes discovered links between the infected, non-infected barley, deoxynivalenol value and beer gushing.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
BB - Aplikovaná statistika, operační výzkum
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
MendelTech 2011
ISBN
978-80-7375-512-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
66-71
Název nakladatele
—
Místo vydání
MENDELU
Místo konání akce
Křtiny
Datum konání akce
17. 5. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—