Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Studium gushingu ve sladovně Rajhrad

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00171272" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00171272 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Studium gushingu ve sladovně Rajhrad

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V roce 2009 byl gushing zkoumán na 39 odrůdách ječmene. Pro porovnání vlivu plísně Fusarium culmorum na gushing piva a produkci mykotoxinů byla každá odrůda založena ve dvou variantách. V první variantě, která byla prirozeně kontaminovaná polní mikrofórou a ve druhé variantě uměle infikované inokulem obsahujícím plíseň Fusarium culmorum. O rok později byl soubor testovaných odrůd ječmene rozšířen na 41 odrůd. Lze však zhodnotit záchyt výskytu gushingu u jednotlivých odrůd pěstovaných na stejné oblasti,za stejných podmínek v horizontu dvou let. Z hlediska náchylnosti odrůd ke gushingu lze potencionálně vyzdvihnout poloranoou odrůdu Scarlett a polopozdní odrůdu Westminster, u kterých nebyl za dva roky zaznamenán gushing a to jak v infikovaná, tak v neifikované variantě. Naopak vždy se gushing projevil u odrůd KM 2929-569 a KM 2887- 488. Proti neífikované variantě byl gushing v infikované variantě této odrůdy ječmene vždy zhruba o 100 % vyšší a to i v rámci jednotlivých let.

  • Název v anglickém jazyce

    Study of beeer gushing in malt house Rajhrad

  • Popis výsledku anglicky

    The presenting work "Study of Beer Gushing in malt house Rajhrad " is aimed at the determination of gushing tendency of unmalted barley. The beer gushing was observed in the period from 2009 to 2010. There were examinated 160 batches of Fusarium infectedand non-infected unmalted barley in total. Particular attention was paid to the contents of deoxynivalenol (DON) and its impact on beer gushing. The three-day Carlsberg test was used for determination of gushing in unmalted barley, which is suitable formalted barley as well. The metod is based on the presumption that overfoaming markers are soluble in water, active and soluble after boiling and active under the conditions prevailing in beer. The conclusion summarizes discovered links between the infected, non-infected barley, deoxynivalenol value and beer gushing.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    BB - Aplikovaná statistika, operační výzkum

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    MendelTech 2011

  • ISBN

    978-80-7375-512-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    66-71

  • Název nakladatele

  • Místo vydání

    MENDELU

  • Místo konání akce

    Křtiny

  • Datum konání akce

    17. 5. 2011

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku