Genové zdroje ozimého tritikale s gluteninovou alelou Glu-D1d
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F10%3A%230000547" target="_blank" >RIV/25328859:_____/10:#0000547 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Genové zdroje ozimého tritikale s gluteninovou alelou Glu-D1d
Popis výsledku v původním jazyce
Byl vytvořen soubor 34 genových zdrojů ozimého tritikale pro šlechtitelské využití. U poloviny (17 vzorků) byla pomocí DNA markerů prokázána přítomnost vysokomolekulární gluteninové alely Glu-D1d, která podmiňuje bílkovinné podjednotky 5+10. U druhé poloviny (17 vzorků) tato alela nebyla prokázána. Mají vysoký výnos. Většinu vzorků vytvořil profesor A.J. Lukaszewski (University of California). Vzorky obsahující Glu-D1d nesou translokaci chromosomu 1R s přeneseným segmentem chromosomu 1D z pšenice. Podlepůvodu jednotlivých linií lze očekávat u některých linií přítomnost složitých translokací (Lukaszewski 1006). U souboru linií byl zjištěn v roce 2010 vysoký výnos, u některých z nich zkrácené stéblo. Linie s Glu-D1d mohou zlepšovat parametry pekařské jakosti zrna.
Název v anglickém jazyce
Gene resources of winter triticale with the glutenin allele Glu-D1d
Popis výsledku anglicky
It was developed the set of 34 gene resources of winter triticale for breeding purposes In half of the samples (17 samples), the presence of the high-molecular-weight glutenin allele Glu-1d encoding protein subunits 5+10 was confirmed using DNA markers.In the second half (17 samples) this allele was not detected, but the samples have high yield and short stem. Most samples were developed by Professor A.J. Lukaszewski (University of California). Samples containing the Glu-D1d allele carry the translocation of chromosome 1R with a segment transferred from wheat chromosome 1D. According to the origin of the lines, we can expect the presence of multiple translocations (Lukaszewski, 2006). In the set of lines, high yield and in some materials also shortened stem were assessed in 2010. Lines with Glu-D1d can improve bread-making quality parameters of grain.
Klasifikace
Druh
G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
GZOT
Číselná identifikace
—
Technické parametry
Jsou vytvořeny linie tritikale, které obsahují vysokomolekulární gluteninovou alelu Glu-D1d, která pozitivně ovlivňuje pekařskou kvalitu zrna. Linie mohou být šlechtitelsky využitelné pro zlepšování pekařské kvality u tritikale.
Ekonomické parametry
Šlechtitelské využití uvedených zdrojů povede k vyšlechtění pekařských odrůd tritikale a dojde tím ke zvýšení ekonomických parametrů výroby.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
25328859
Název vlastníka
Agrotest fyto, s.r.o.
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—