Kvalita potravinářských obilovin 2011
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F11%3A%230000599" target="_blank" >RIV/25328859:_____/11:#0000599 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vukrom.cz/obilnarske-listy/obsah-vydanych-cisel-1/3-2011/kvalita-potravinarskych-obilovin-2011" target="_blank" >http://www.vukrom.cz/obilnarske-listy/obsah-vydanych-cisel-1/3-2011/kvalita-potravinarskych-obilovin-2011</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalita potravinářských obilovin 2011
Popis výsledku v původním jazyce
Kvalita potravinářských obilovin je každoročně hodnocena u reprezentativního souboru vzorků pšenice a žita sklizených v České republice a určených pro potravinářské zpracování. Kvalita byla hodnocena podle požadavků ČSN 46 1100-2 a ČSN 46 1100-4 kladených na zrno těchto obilovin pro potravinářské využití. Požadavky na jakost pekárenské pšenice splnilo ve čtyřech hodnocených parametrech (objemová hmotnost, číslo poklesu, sedimentační index podle Zelenyho a obsah dusíkatých látek) 49 % vzorků; 48 % vzorkůsklizených v Čechách a 50 % vzorků sklizených na Moravě. Výsledky ukázaly u pšenice celkově dobré hodnoty objemové hmotnosti a kvality bílkovin, zjištěny byly problémy s číslem poklesu a obsahem dusíkatých látek. Číslo poklesu vyhovělo pouze u 71 % vzorků a obsah N-látek u 74 % vzorků. Žitné zrno sklizené v roce 2011 ve srovnání s výsledky předcházejících sklizní má vyšší objemovou hmotnost, problematickým parametrem však bylo číslo poklesu, které vyhovělo pouze u 34 % vzorků a průměrná
Název v anglickém jazyce
Quality of food cereals from the harvest 2011
Popis výsledku anglicky
The quality of grain for food production is evaluated on yearly basis by selecting samples of wheat and rye harvested in the Czech Republic. The quality was evaluated according to the standards CNS 46 1100-2 and CNS 46 1100-4 imposed on the grain destined for food production. The requirements for the quality of the bread wheat were fulfilled in four of the evaluated parameters by 49 % of samples, 48 % harvested in Bohemia and 50 % in Moravia. The results have shown that the wheat has got fairly good values regarding the volume weight and the quality of proteins, but there have been some problems with the falling number and the protein content. The requirements for the falling number were fulfilled only in 71 % and for the content of N-matters in 74 % of samples. In comparison with the results of the former harvests, the rye grain harvested in 2011 has got higher volume weight. The problematic parameter was the falling number, which complied with the requirements only in 34 % of samples
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QG50041" target="_blank" >QG50041: Faktory kvality a bezpečnosti potravinářských obilovin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Obilnářské listy
ISSN
1212-138X
e-ISSN
—
Svazek periodika
19
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
53-58
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—