Využití pšenice s odlišnou barvou zrna
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F16%3AN0000025" target="_blank" >RIV/25328859:_____/16:N0000025 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41210/16:70664
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití pšenice s odlišnou barvou zrna
Popis výsledku v původním jazyce
Je zveřejněna informace o odrůdách pšenice seté s barevným zrnem způsobeným anthokyany a karotenoidy. Antokyany a karotenoidy jsou látky s antioxidačním účinkem. Vzhledem k širokému využití pšenice by širší využití odrůd schopných produkovat tato látky mohlo mít pozitivní vliv na zdraví konzumentů. Již nyní lze najít v sortimentu několik odrůd s přítomností žlutých látek v endospermu zrna (geny Psy odpovědné za enzym fytoen syntázu) nebo s výskytem purpurového (geny Pp pro purpurový perikarp) a případně modrého (geny Ba pro modrý aleuron) zabarvení zrna.
Název v anglickém jazyce
Use of wheat with different grain color
Popis výsledku anglicky
It is published an information on varieties of bread wheat with different grain color caused by carotenoids and anthocyanins. Anthocyanins and carotenoids are substances with antioxidant effects. The spreading of wheat varieties capable to product of this could have a positive potential impact on consumer health. You can found in the present assortment of varieties several cultivars with the presence of yellow compounds in the grain endosperm (Psy genes responsible for the enzyme phytoene synthase), or with the occurrence of purple (Pp genes for purple pericarp) and blue (genes for blue aleurone Ba) grain color. The existence of these varieties, however, is our little perceived by the public.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510206" target="_blank" >QJ1510206: Výzkum odlišných typů zabarvení zrna pšenice způsobených látkami s antioxidačním účinkem, jejich využití pro tvorbu odrůd s příznivým zdravotním benefitem pro výživu člověka a zvířat</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
64
Číslo periodika v rámci svazku
7
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
63-64, 66
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—