Anthocyanins and biotransformation enzymes in hen (Gallus gallus f. domestica)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F17%3AN0000059" target="_blank" >RIV/25328859:_____/17:N0000059 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Anthocyanins and biotransformation enzymes in hen (Gallus gallus f. domestica)
Popis výsledku v původním jazyce
Abstract of poster presentation from conference TOXCON 2017: Interdisciplinary Toxicology Conference, published in: Interdisciplinary Toxicology, Vol. 10, 2017, Suppl. 1, p.17. The effect of feed with increased content of anthocyanins on the activity of enzymes of the first phase of biotransformation, especially on the enzymes of cytochrome P450 in hens, is studied. The feed dose was represented by spring wheat RU 687-12 with purple pericarp determined by anthocyanins and variety Bohemia as a control without anthocyanins. Total antioxidant capacity in animal plasma was increased by 20% compared to the control variant. The results show that consumption of colored wheat with higher anthocyanin content may affect enzyme activity, especially some forms of cytochrome P450.
Název v anglickém jazyce
Anthocyanins and biotransformation enzymes in hen (Gallus gallus f. domestica)
Popis výsledku anglicky
Abstract of poster presentation from conference TOXCON 2017: Interdisciplinary Toxicology Conference, published in: Interdisciplinary Toxicology, Vol. 10, 2017, Suppl. 1, p.17. The effect of feed with increased content of anthocyanins on the activity of enzymes of the first phase of biotransformation, especially on the enzymes of cytochrome P450 in hens, is studied. The feed dose was represented by spring wheat RU 687-12 with purple pericarp determined by anthocyanins and variety Bohemia as a control without anthocyanins. Total antioxidant capacity in animal plasma was increased by 20% compared to the control variant. The results show that consumption of colored wheat with higher anthocyanin content may affect enzyme activity, especially some forms of cytochrome P450.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510206" target="_blank" >QJ1510206: Výzkum odlišných typů zabarvení zrna pšenice způsobených látkami s antioxidačním účinkem, jejich využití pro tvorbu odrůd s příznivým zdravotním benefitem pro výživu člověka a zvířat</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů