Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Influence of different diets and ways of nutrition on level and aktivity of cytochrome P450 in Gallus gallus f. domestica (chicken)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F17%3AN0000060" target="_blank" >RIV/25328859:_____/17:N0000060 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Influence of different diets and ways of nutrition on level and aktivity of cytochrome P450 in Gallus gallus f. domestica (chicken)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Abstract of poster presentation on conference: TOXON 2017: Interdisciplinary Toxicology Conference, published in: Interdisciplinary Conference, Vol. 10, 2017, Suppl. 1, p. 33-34. The aim of this study was to determine differences in enzyme activities and expressions of cytochromes P450 caused by change in a diet or prolonged life of broiler roosters. The effect of feed with increased content of anthocyanins on the activity of enzymes of the first phase of biotransformation. In the feed dose was different content of wheat. Total antioxidant capacity in animal plasma was increased by 20% compared to the control variant. The results show that consumption of colored wheat with higher anthocyanin content may affect enzyme activity, especially some forms of cytochrome P450 (CYP). The results show that when half the broilers use feed doses of 50% wheat, then the activity of xenobiotic enzymes from the CYP group is significantly reduced.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of different diets and ways of nutrition on level and aktivity of cytochrome P450 in Gallus gallus f. domestica (chicken)

  • Popis výsledku anglicky

    Abstract of poster presentation on conference: TOXON 2017: Interdisciplinary Toxicology Conference, published in: Interdisciplinary Conference, Vol. 10, 2017, Suppl. 1, p. 33-34. The aim of this study was to determine differences in enzyme activities and expressions of cytochromes P450 caused by change in a diet or prolonged life of broiler roosters. The effect of feed with increased content of anthocyanins on the activity of enzymes of the first phase of biotransformation. In the feed dose was different content of wheat. Total antioxidant capacity in animal plasma was increased by 20% compared to the control variant. The results show that consumption of colored wheat with higher anthocyanin content may affect enzyme activity, especially some forms of cytochrome P450 (CYP). The results show that when half the broilers use feed doses of 50% wheat, then the activity of xenobiotic enzymes from the CYP group is significantly reduced.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510206" target="_blank" >QJ1510206: Výzkum odlišných typů zabarvení zrna pšenice způsobených látkami s antioxidačním účinkem, jejich využití pro tvorbu odrůd s příznivým zdravotním benefitem pro výživu člověka a zvířat</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů