Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv podmínek pěstování na hospodářské charakteristiky a kvalitu zrna bezpluchého ječmene

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F19%3AN0000024" target="_blank" >RIV/25328859:_____/19:N0000024 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv podmínek pěstování na hospodářské charakteristiky a kvalitu zrna bezpluchého ječmene

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Byl studován vliv rozdílných podmínek pěstování (v ekologickém režimu a v režimu „low input“ s nízkými intenzifikačními vstupy) na výnos, kvalitu i nutričně významné parametry zrna odrůd a nových materiálů bezpluchého ječmene jarního. Nejvýznamnějším zdrojem proměnlivosti se ukázala interakce variant pěstování s ročníkem, následovaná vlivem genotypu a samotným pěstebním ročníkem. Výnos zrna byl diferencovaně snížený v ekologické pěstební variantě (o 16-25 %), naopak průměrný obsah N-látek byl zvýšený, ale se silnou meziročníkovou variabilitou. Obsah BG vykazoval ze všech z hodnocených nutričních ukazatelů nejmenší proměnlivost. Souhrnné hodnocení produktivity a kvality zrna umožnilo vytipovat jako perspektivní novou linii KM 2975 s dobrým výnosem v low input podmínkách a stabilním obsahem beta-glukanů v obou pěstebních variantách.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of cultivation methods on economic characteristics and grain quality of hulless barley

  • Popis výsledku anglicky

    The influence of different cultivation conditions (in the ecological regime and in the “low input” mode) on the yield, quality and nutritionally important parameters of the grain of varieties and new materials of hulless spring barley was studied. The most important source of variability was the interaction of cultivation variants with the year, followed by the influence of the genotype and the cultivation year itself. Grain yield was differentially reduced in the ecological cultivation variant (by 16-25%), while the average content of N-substances was increased, but with a strong year-on-year variability. BG content showed the lowest variability among all evaluated nutritional indicators. The overall evaluation of grain productivity and quality made it possible to identify as a promising new line KM 2975 with good yield in low input conditions and stable beta-glucan content in both growing variants.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/TE02000177" target="_blank" >TE02000177: Centrum pro inovativní využití a posílení konkurenceschopnosti českých pivovarských surovin a výrobků</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    67

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12, Příloha na CD

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    389-395

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus