Vliv podmínek pěstování na hospodářské charakteristiky a kvalitu zrna bezpluchého ječmene
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F19%3AN0000024" target="_blank" >RIV/25328859:_____/19:N0000024 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv podmínek pěstování na hospodářské charakteristiky a kvalitu zrna bezpluchého ječmene
Popis výsledku v původním jazyce
Byl studován vliv rozdílných podmínek pěstování (v ekologickém režimu a v režimu „low input“ s nízkými intenzifikačními vstupy) na výnos, kvalitu i nutričně významné parametry zrna odrůd a nových materiálů bezpluchého ječmene jarního. Nejvýznamnějším zdrojem proměnlivosti se ukázala interakce variant pěstování s ročníkem, následovaná vlivem genotypu a samotným pěstebním ročníkem. Výnos zrna byl diferencovaně snížený v ekologické pěstební variantě (o 16-25 %), naopak průměrný obsah N-látek byl zvýšený, ale se silnou meziročníkovou variabilitou. Obsah BG vykazoval ze všech z hodnocených nutričních ukazatelů nejmenší proměnlivost. Souhrnné hodnocení produktivity a kvality zrna umožnilo vytipovat jako perspektivní novou linii KM 2975 s dobrým výnosem v low input podmínkách a stabilním obsahem beta-glukanů v obou pěstebních variantách.
Název v anglickém jazyce
Influence of cultivation methods on economic characteristics and grain quality of hulless barley
Popis výsledku anglicky
The influence of different cultivation conditions (in the ecological regime and in the “low input” mode) on the yield, quality and nutritionally important parameters of the grain of varieties and new materials of hulless spring barley was studied. The most important source of variability was the interaction of cultivation variants with the year, followed by the influence of the genotype and the cultivation year itself. Grain yield was differentially reduced in the ecological cultivation variant (by 16-25%), while the average content of N-substances was increased, but with a strong year-on-year variability. BG content showed the lowest variability among all evaluated nutritional indicators. The overall evaluation of grain productivity and quality made it possible to identify as a promising new line KM 2975 with good yield in low input conditions and stable beta-glucan content in both growing variants.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TE02000177" target="_blank" >TE02000177: Centrum pro inovativní využití a posílení konkurenceschopnosti českých pivovarských surovin a výrobků</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
67
Číslo periodika v rámci svazku
12, Příloha na CD
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
389-395
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—