Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kvalita sklizně pšenice 2018 a hodnocení nejčastěji pěstovaných odrůd

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F19%3AN0000034" target="_blank" >RIV/25328859:_____/19:N0000034 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kvalita sklizně pšenice 2018 a hodnocení nejčastěji pěstovaných odrůd

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Článek se zabývá výsledky sledování kvality potravinářské pšenice sklizené v roce 2018 v České republice. Celkem 551 vzorků pšenice bylo vyhodnoceno podle ČSN 46 1100-2. Požadavky na jakost pekárenské pšenice splnilo ve čtyřech parametrech (tj. bez příměsí a nečistot) 79 % vzorků z Čech a 81% vzorků z Moravy. Kvalitu sklizně pšenice 2018 v České republice lze hodnotit jako velmi dobrou. Nebyl zaznamenán výrazný propad u žádného ze sledovaných parametrů. Objemová hmotnost, obsah bílkovin i jejich kvalita jsou třetí nejlepší v řadě sledovaných let od roku 2007. Celkem bylo zastoupeno 78 různých pekárenských odrůd (třídy E, A, B). V článku jsou dále výsledky kvality 10 nejčastěji zastoupených odrůd, které tvořily 54 % všech vzorků. Nerecenzovaný článek: Agromanuál, 14, 2019, 2, 100-102.

  • Název v anglickém jazyce

    Wheat harvest quality 2018 and evaluation of the most commonly grown varieties

  • Popis výsledku anglicky

    The article deals with the results of the monitoring of quality of bread wheat harvested in 2018 in the Czech Republic. A total of 551 wheat samples were evaluated in accordance with CSN 46 1100-2. The requirements for the quality of the bread wheat were fulfilled in four parameters (i.e. without without admixtures and impurities) by 79 % of samples from Bohemia and 81 % of samples from Moravia. The quality of wheat harvest 2018 in the Czech Republic can be assessed as very good. There was no significant drop in any of the parameters monitored. Test weight, protein content and protein quality were the third best in a number of years monitored since 2007. In total, 78 different bakery varieties (classes E, A, B) were involved. In the article are also presented the results of quality of the 10 most frequently represented varieties, which accounted for 54% of all samples. Non-reviewed article: Agromanuál, 14, 2019, 2, 100-102.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů