Kvalita sklizně pšenice 2018 a hodnocení nejčastěji pěstovaných odrůd
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F19%3AN0000034" target="_blank" >RIV/25328859:_____/19:N0000034 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalita sklizně pšenice 2018 a hodnocení nejčastěji pěstovaných odrůd
Popis výsledku v původním jazyce
Článek se zabývá výsledky sledování kvality potravinářské pšenice sklizené v roce 2018 v České republice. Celkem 551 vzorků pšenice bylo vyhodnoceno podle ČSN 46 1100-2. Požadavky na jakost pekárenské pšenice splnilo ve čtyřech parametrech (tj. bez příměsí a nečistot) 79 % vzorků z Čech a 81% vzorků z Moravy. Kvalitu sklizně pšenice 2018 v České republice lze hodnotit jako velmi dobrou. Nebyl zaznamenán výrazný propad u žádného ze sledovaných parametrů. Objemová hmotnost, obsah bílkovin i jejich kvalita jsou třetí nejlepší v řadě sledovaných let od roku 2007. Celkem bylo zastoupeno 78 různých pekárenských odrůd (třídy E, A, B). V článku jsou dále výsledky kvality 10 nejčastěji zastoupených odrůd, které tvořily 54 % všech vzorků. Nerecenzovaný článek: Agromanuál, 14, 2019, 2, 100-102.
Název v anglickém jazyce
Wheat harvest quality 2018 and evaluation of the most commonly grown varieties
Popis výsledku anglicky
The article deals with the results of the monitoring of quality of bread wheat harvested in 2018 in the Czech Republic. A total of 551 wheat samples were evaluated in accordance with CSN 46 1100-2. The requirements for the quality of the bread wheat were fulfilled in four parameters (i.e. without without admixtures and impurities) by 79 % of samples from Bohemia and 81 % of samples from Moravia. The quality of wheat harvest 2018 in the Czech Republic can be assessed as very good. There was no significant drop in any of the parameters monitored. Test weight, protein content and protein quality were the third best in a number of years monitored since 2007. In total, 78 different bakery varieties (classes E, A, B) were involved. In the article are also presented the results of quality of the 10 most frequently represented varieties, which accounted for 54% of all samples. Non-reviewed article: Agromanuál, 14, 2019, 2, 100-102.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů