Extrudované produkty na bázi ječmene pro zdravou a preventivní lidskou výživu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F20%3AN0000063" target="_blank" >RIV/25328859:_____/20:N0000063 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/25328859:_____/20:N0000073
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Extrudované produkty na bázi ječmene pro zdravou a preventivní lidskou výživu
Popis výsledku v původním jazyce
Ve spolupráci s firmou EXTRUDO Bečice s.r.o. byly finalizovány 2 nové extrudované výrobky na bázi ječmene pro zdravou a preventivní lidskou výživu. Jedná se o „Ječný chlebík“ ve verzi „natural“ s vysokým obsahem vlákniny a 4,7 g beta-glukanů na 100 g výrobku a dále o „Ječnou tyčku s cibulkou“, rovněž s vysokým obsahem vlákniny a 4 g beta-glukanů na 100 g výrobku. Tyto výrobky byly vyrobeny ze zrna vlastní odrůdy bezpluchého jarního ječmene AF Cesar se zvýšeným obsahem beta-glukanů, na základě aplikace výzkumných poznatků dosažených v průběhu řešení projektu CK TAČR TE02000177 a projektu MZE-RO1118 při vývoji metod a zpracovatelských technologií pro přímé potravinářské využití odrůd ječmene se specifickými nutričními vlastnostmi.
Název v anglickém jazyce
Extruded products based on barley for healthy and preventive human nutrition
Popis výsledku anglicky
In cooperation with EXTRUDO Bečice s.r.o. 2 new extruded products based on barley for healthy and preventive human nutrition were finalized. These are „Barley bread“ in the „natural“ version with a high fiber content and 4.7 g of beta-glucans per 100 g of product and a „Barley stick with onion“, also with a high fiber content and 4 g of beta-glucans per 100 g of product. These products were made from grain of our own variety of hulless spring barley AF Cesar with increased content of beta-glucans, based on the application of research findings achieved during the project CK TAČR TE02000177 and project MZE-RO1118 in the development of methods and processing technologies for direct food use of barley varieties with specific nutritional properties.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TE02000177" target="_blank" >TE02000177: Centrum pro inovativní využití a posílení konkurenceschopnosti českých pivovarských surovin a výrobků</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů