Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kvalita pšenice ze sklizně 2020 v ČR

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F21%3AN0000065" target="_blank" >RIV/25328859:_____/21:N0000065 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kvalita pšenice ze sklizně 2020 v ČR

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Požadavky na jakost pekárenské pšenice splnilo v roce 2020 ve čtyřech hodnocených parametrech (objemová hmotnost, číslo poklesu, obsah bílkovin a sedimentační test) v rámci celé ČR pouze 55 % vzorků, což je méně, než v roce 2019 (63%) a výrazně méně ve srovnáním s rokem 2018 (80%). Podíl celkově vyhovujících vzorků byl srovnatelný v Čechách a na Moravě, jednotlivé kvalitativní parametry byly ale mírně odlišné. V Čechách byla vyšší objemová hmotnost a číslo poklesu, na Moravě byl vyšší obsah bílkovin a lepší byla i jejich kvalita. Nejvíce problémovým parametrem sklizně 2020 byla objemová hmotnost. Kvalita pšenice byla negativně ovlivněna zejména srážkami v období dozrávání, vliv měla také skutečnost, že část porostů byla silně polehlých. nerecenzovaný článek: Úroda, 69, 2021, 1, 27-30.

  • Název v anglickém jazyce

    Quality of wheat from the 2020 harvest in the Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    In 2020, only 55% of the samples met the quality requirements for baking wheat in the four parameters assessed (bulk density, Falling number, protein content, and sedimentation test) across the country, which is lower than in 2019 (63%) and significantly lower than in 2018 (80%). The proportion of overall compliant samples was comparable in Bohemia and Moravia, but the individual quality parameters were slightly different. In Bohemia, the bulk density and Falling number were higher, while in Moravia the protein content was higher and the protein quality was better. The most problematic parameter of the 2020 harvest was the bulk density. Wheat quality was negatively affected by rainfall during the ripening period, and also the fact that some of the crop stands were lodged, had an important negative impact. Úroda, 69, 2021, 1, 27-30.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů