Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv prostředí a technologie pěstování na kvalitu zrna ozimé pšenice.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F24%3AN0000065" target="_blank" >RIV/25328859:_____/24:N0000065 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv prostředí a technologie pěstování na kvalitu zrna ozimé pšenice.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V letech 2016–2018 byl v agrotechnických pokusech na třech lokalitách sledován vliv technologie pěstování na výnos a kvalitu zrna pšenice. Celkem osm odrůd bylo pěstováno čtyřmi různými technologiemi, lišícími se výsevkem, hnojením, aplikací morforegulátorů a fungicidů. Technologie pěstování nejvíce ovlivňovala obsah bílkovin a lepku, nejméně číslo poklesu a objemovou hmotnost. Lokalita a ročník nejvíce ovlivnily obsah lepku, bílkovin a objemovou hmotnost, naopak nejméně byl prostředím ovlivněn sedimentační index. Vliv technologie pěstování na kvalitu zrna se lišil v závislosti na lokalitě, vyšší intenzita se více projevila na lokalitě s nižší přirozenou úrodností půd a méně příznivými klimatickými podmínkami.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of environment and cultivation technology on grain quality of winter wheat.

  • Popis výsledku anglicky

    In 2016–2018, the effect of crop management practices (CMP) on wheat yield and grain quality was investigated in agronomic trials at three locations. A total of eight varieties were grown under four CMP, varying in sowing rate, fertilization, application of morphoregulators and fungicides. The effect of CMP was most evident on protein and gluten content, and least evident on falling number and bulk density. Location and harvest year had the greatest effect on gluten content, protein and bulk density, while the least effect of environment was on sedimentation index. The effect of CMP on quality varied according to location, it increased with decreasing natural soil fertility and less favourable climatic conditions.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    72

  • Číslo periodika v rámci svazku

    10

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    29-36

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus