Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Poloprovoz testovacího systému TVINK

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26295059%3A_____%2F20%3AN0000020" target="_blank" >RIV/26295059:_____/20:N0000020 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Poloprovoz testovacího systému TVINK

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Poloprovozní ověření testovacího systému TVINK (Technologická selekce vinařských kvasinek pro tuzemské vinařství) vzniklého v rámci řešení projektu CZ.01.1.02/0.0/0.0/16_084/0010083. Podstatou testovacího systému TVINK je komplexní technologická charakterizace izolátů kvasinek Saccharomyces cerevisiae. Systém využívá kombinace základních metod selekce a charakterizace v kombinaci s fermentací moštu v reprezentativním objemu 40 l. Díky zvolené kombinaci metod a závěrečného ověření vlastností pomocí vinifikace moštu, lze ze získaných dat popsat technologické parametry testovaných kvasinek i jejich senzorický vliv na vytvořené víno. Uspořádání metod umožňuje eliminaci nevhodných kvasinkových izolátů a minimalizace objemu závěrečné vinifikace snižuje finanční nároky testování.

  • Název v anglickém jazyce

    TVINK testing system half-scale deployment

  • Popis výsledku anglicky

    This report describes the pilot deployment of TVINK testing system (Technological selection of wine yeasts for domestic winemaking), which was designed during the realization of the project CZ.01.1.02/0.0/0.0/16_084/0010083. The core objective of the TVINK selection system is a complex technological characterization of Saccharomyces cerevisiae yeast isolates. The system uses a combination of basic methods of selection and characterization in combination with fermentation of must in a representative volume of 40 l. The arrangement of the methods enables the elimination of unsuitable yeast isolates and minimization of the final vinification volume reduces the financial demand on testing.

Klasifikace

  • Druh

    Z<sub>polop</sub> - Poloprovoz

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/EG16_084%2F0010083" target="_blank" >EG16_084/0010083: TVINK | Technologická selekce vinařských kvasinek pro tuzemské vinařské technologie</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    TVINK PP-test.system

  • Číselná identifikace

    TVINK PP-test.system

  • Technické parametry

    Testovací systém izolace a selekce kvasinek je založen na souboru na sebe navazujících mikrobiologických, biologických a biotechnologických metod umožňujících technologickou charakterizaci vinařských kvasinek, na jejímž základě je možné provést výběr nejvhodnějšího kmene kvasinky Saccharomyces cerevisiae pro výrobu vína s kýženým charakterem. Posloupnost jednotlivých selekčních metod umožňuje vyřazení technologicky nevhodných izolátů z testovaného souboru. Testovací systém je rozdělen na 3 úrovně, díky kterým jdou postupně vyřazovány nevhodné izoláty kvasinek, čímž je dosaženo maximalizace ekonomické efektivity celého nástroje.

  • Ekonomické parametry

    Cena funkčního ověření poloprovozu je 79 000 Kč.

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    26295059

  • Název vlastníka

    EPS biotechnology, s.r.o., V Pastouškách 205, 68604 Kunovice

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence

  • Požadavek na licenční poplatek

    A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem