Poloprovoz testovacího systému TVINK
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26295059%3A_____%2F20%3AN0000020" target="_blank" >RIV/26295059:_____/20:N0000020 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Poloprovoz testovacího systému TVINK
Popis výsledku v původním jazyce
Poloprovozní ověření testovacího systému TVINK (Technologická selekce vinařských kvasinek pro tuzemské vinařství) vzniklého v rámci řešení projektu CZ.01.1.02/0.0/0.0/16_084/0010083. Podstatou testovacího systému TVINK je komplexní technologická charakterizace izolátů kvasinek Saccharomyces cerevisiae. Systém využívá kombinace základních metod selekce a charakterizace v kombinaci s fermentací moštu v reprezentativním objemu 40 l. Díky zvolené kombinaci metod a závěrečného ověření vlastností pomocí vinifikace moštu, lze ze získaných dat popsat technologické parametry testovaných kvasinek i jejich senzorický vliv na vytvořené víno. Uspořádání metod umožňuje eliminaci nevhodných kvasinkových izolátů a minimalizace objemu závěrečné vinifikace snižuje finanční nároky testování.
Název v anglickém jazyce
TVINK testing system half-scale deployment
Popis výsledku anglicky
This report describes the pilot deployment of TVINK testing system (Technological selection of wine yeasts for domestic winemaking), which was designed during the realization of the project CZ.01.1.02/0.0/0.0/16_084/0010083. The core objective of the TVINK selection system is a complex technological characterization of Saccharomyces cerevisiae yeast isolates. The system uses a combination of basic methods of selection and characterization in combination with fermentation of must in a representative volume of 40 l. The arrangement of the methods enables the elimination of unsuitable yeast isolates and minimization of the final vinification volume reduces the financial demand on testing.
Klasifikace
Druh
Z<sub>polop</sub> - Poloprovoz
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/EG16_084%2F0010083" target="_blank" >EG16_084/0010083: TVINK | Technologická selekce vinařských kvasinek pro tuzemské vinařské technologie</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
TVINK PP-test.system
Číselná identifikace
TVINK PP-test.system
Technické parametry
Testovací systém izolace a selekce kvasinek je založen na souboru na sebe navazujících mikrobiologických, biologických a biotechnologických metod umožňujících technologickou charakterizaci vinařských kvasinek, na jejímž základě je možné provést výběr nejvhodnějšího kmene kvasinky Saccharomyces cerevisiae pro výrobu vína s kýženým charakterem. Posloupnost jednotlivých selekčních metod umožňuje vyřazení technologicky nevhodných izolátů z testovaného souboru. Testovací systém je rozdělen na 3 úrovně, díky kterým jdou postupně vyřazovány nevhodné izoláty kvasinek, čímž je dosaženo maximalizace ekonomické efektivity celého nástroje.
Ekonomické parametry
Cena funkčního ověření poloprovozu je 79 000 Kč.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
26295059
Název vlastníka
EPS biotechnology, s.r.o., V Pastouškách 205, 68604 Kunovice
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—