Preparát
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26295059%3A_____%2F20%3AN0000025" target="_blank" >RIV/26295059:_____/20:N0000025 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Preparát
Popis výsledku v původním jazyce
Preparát je název pro lyofilizovanou formu Konsorcia vinařských mikroorganismů, který byl vybrán na základě multikriteriálního porovnání souboru konsorcií získaných v rámci realizace projektu „Spontánní fermentace ve výrobě vína jako řiditelná technologie“. Kritérii pro výběr tohoto konsorcia, bylo hodnocení projevu daného preparátu na charakter vína prostřednictvím chemické a senzorické analýzy. Dále byl hodnocen průběh fermentačního procesu (rychlost rozkvášení, doba kvašení, atd.). Tento lyofilizovaný preparát byl vyvinut prostřednictvím aplikace biotechnologických a mikrobiologických postupů a technik. Na základě těchto výzkumných činností byly stanoveny technologické charakteristiky, parametry esenciální pro poloprovozní kultivaci a kontrolní mechanismy zajišťující udržitelnost lyofilizované formy konsorcia. Funkčnost tohoto preparátu byla potvrzena na základě jeho aplikace ve vybraném malém, středním a velkém vinařství, která potvrdila jedinečnost projevu Preparátu a vzniku komplexního charakteru finálního výrobku.
Název v anglickém jazyce
Preparation
Popis výsledku anglicky
The Preparation is the name for the lyophilized form of the Consortium of Wine Microorganisms, which was selected on the basis of a multicriteria comparison of a set of consortia obtained within the implementation of the project “Spontaneous fermentation in wine production as a controllable technology”. The criteria for the selection of this consortium were the evaluation of the expression of the preparation on the character of the wine through chemical and sensory analysis. Furthermore, the course of the fermentation process (fermentation rate, fermentation time, etc.) was evaluated. This lyophilized preparation has been developed through the application of biotechnological and microbiological procedures and techniques. Based on these research activities, technological characteristics, parameters essential for pilot plant cultivation and control mechanisms ensuring the sustainability of the lyophilized form of the consortium were determined. The functionality of this preparation was confirmed on the basis of its application in selected small, medium and large wineries, which confirmed the uniqueness of the preparation of the preparation and the emergence of the complex character of the final product.
Klasifikace
Druh
G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TH02030280" target="_blank" >TH02030280: Spontánní fermentace ve výrobě vína jako řiditelná technologie</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
TH02030280-2020V002
Číselná identifikace
TH02030280-2020V002
Technické parametry
Lyofiliziovaný preparát vinařských mikroorganismů sloužící jako náhrada spontánní fermentace s výhodami řízené fermentace.
Ekonomické parametry
Licence na výrobu Preparátu – 350 000 Kč; Prodej finálního výrobku - 8 000 Kč/kg bez DPH
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
26295059
Název vlastníka
EPS biotechnology, s.r.o., V Pastouškách 205, 68604 Kunovice
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—