Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Soubor kombinovaných preparátů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26295059%3A_____%2F22%3AN0000002" target="_blank" >RIV/26295059:_____/22:N0000002 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Soubor kombinovaných preparátů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Soubor kombinovaných preparátů představuje lyofilizované preparáty, které jsou kombinací axenických kultur saccharomycetních a nesaccharomycetních kvasinek s bentonitem nebo kombinací axenických kultur saccharomycetních kvasinek s bentonitem. Jedná o významně inovativní enologické preparáty, pomocí kterých je dosaženo plynulého průběhu kvašení, eliminace dalšího přidávání smektitů během vinifikačního procesu. Je to alternativa pro vinaře, kteří chtějí kontrolovat průběh vinifikačního procesu a přitom získat výsledný produkt, který vykazuje vyšší míru fyz.-chemické stability. Tyto enologické preparáty byly vyvinuty prostřednictvím aplikace moderních biotechnologických, mikrobiologických postupů a enologického přístupu. Na základě těchto výzkumných činností byl stanoven výběr chladnomilné saccharomycetní kvasinky a zástupce nesaccharomycetních kvasinek, který atraktivně rozvíjí aroma finálního produktu. Dále byl vybrán vhodný bentonit pro zařazení do směsi kombinovaného preparátu. Soubor kombinovaných preparátů byl technologicky charakterizován. Jednotlivé izoláty kvasinek byly taxonomicky identifikovány. Dále byly tyto izoláty nakultivovány a následně byl s bentonitem sestaven funkční kombinovaný preparát pro enologické aplikace.

  • Název v anglickém jazyce

    A collection of combined preparations

  • Popis výsledku anglicky

    The collection of combined preparations represents lyophilized preparations that are a combination of axenic cultures of saccharomyceta and non-saccharomyceta yeast with bentonite or a combination of axenic cultures of saccharomyceta yeast with bentonite. These are significantly innovative oenological preparations, with the help of which a smooth course of fermentation is achieved, the elimination of further addition of smectites during the vinification process. It is an alternative for winemakers who want to control the course of the vinification process and at the same time obtain a final product that shows a higher degree of physico-chemical stability. These oenological preparations were developed using modern biotechnological, microbiological procedures and oenological approach. Based on these research activities, the selection of a cold-loving saccharomycetic yeast and a non-saccharomycetic yeast representative, which attractively develops the aroma of the final product, was determined. Furthermore, a suitable bentonite was selected for inclusion in the mixture of the combined preparation. The set of combined preparations was technological in nature. Individual yeast isolates were taxonomically identified. Furthermore, these isolates were cultured and subsequently a functional combined preparation for oenological applications was assembled with bentonite.

Klasifikace

  • Druh

    G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/EG19_262%2F0019980" target="_blank" >EG19_262/0019980: Enologické preparáty nové generace</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    CZ.01.1.02/0.0/19_262/0019980-V1.1

  • Číselná identifikace

    CZ.01.1.02/0.0/19_262/0019980-V1.1

  • Technické parametry

    Lyofilizovaný preparát, který je kombinací axenických kultur saccharomycetních nebo nesaccharomycetních kvasinek s bentonitem sloužící k dosažení plynulého průběhu kvašení, eliminace dalšího přidávání smektitů během vinifikačního procesu a vyšší fyz-chem. stabilita finálního výrobku.

  • Ekonomické parametry

    Lyofilizovaný preparát v hodnotě 5000 Kč/kg

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    26295059; 26312999

  • Název vlastníka

    EPS biotechnology, s.r.o., V Pastouškách 205, 68604 Kunovice; VINSELEKT MICHLOVSKÝ a.s., Luční 858, 69103 Rakvice

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence

  • Požadavek na licenční poplatek

    Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem