Soubor kombinovaných preparátů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26295059%3A_____%2F22%3AN0000002" target="_blank" >RIV/26295059:_____/22:N0000002 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Soubor kombinovaných preparátů
Popis výsledku v původním jazyce
Soubor kombinovaných preparátů představuje lyofilizované preparáty, které jsou kombinací axenických kultur saccharomycetních a nesaccharomycetních kvasinek s bentonitem nebo kombinací axenických kultur saccharomycetních kvasinek s bentonitem. Jedná o významně inovativní enologické preparáty, pomocí kterých je dosaženo plynulého průběhu kvašení, eliminace dalšího přidávání smektitů během vinifikačního procesu. Je to alternativa pro vinaře, kteří chtějí kontrolovat průběh vinifikačního procesu a přitom získat výsledný produkt, který vykazuje vyšší míru fyz.-chemické stability. Tyto enologické preparáty byly vyvinuty prostřednictvím aplikace moderních biotechnologických, mikrobiologických postupů a enologického přístupu. Na základě těchto výzkumných činností byl stanoven výběr chladnomilné saccharomycetní kvasinky a zástupce nesaccharomycetních kvasinek, který atraktivně rozvíjí aroma finálního produktu. Dále byl vybrán vhodný bentonit pro zařazení do směsi kombinovaného preparátu. Soubor kombinovaných preparátů byl technologicky charakterizován. Jednotlivé izoláty kvasinek byly taxonomicky identifikovány. Dále byly tyto izoláty nakultivovány a následně byl s bentonitem sestaven funkční kombinovaný preparát pro enologické aplikace.
Název v anglickém jazyce
A collection of combined preparations
Popis výsledku anglicky
The collection of combined preparations represents lyophilized preparations that are a combination of axenic cultures of saccharomyceta and non-saccharomyceta yeast with bentonite or a combination of axenic cultures of saccharomyceta yeast with bentonite. These are significantly innovative oenological preparations, with the help of which a smooth course of fermentation is achieved, the elimination of further addition of smectites during the vinification process. It is an alternative for winemakers who want to control the course of the vinification process and at the same time obtain a final product that shows a higher degree of physico-chemical stability. These oenological preparations were developed using modern biotechnological, microbiological procedures and oenological approach. Based on these research activities, the selection of a cold-loving saccharomycetic yeast and a non-saccharomycetic yeast representative, which attractively develops the aroma of the final product, was determined. Furthermore, a suitable bentonite was selected for inclusion in the mixture of the combined preparation. The set of combined preparations was technological in nature. Individual yeast isolates were taxonomically identified. Furthermore, these isolates were cultured and subsequently a functional combined preparation for oenological applications was assembled with bentonite.
Klasifikace
Druh
G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/EG19_262%2F0019980" target="_blank" >EG19_262/0019980: Enologické preparáty nové generace</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
CZ.01.1.02/0.0/19_262/0019980-V1.1
Číselná identifikace
CZ.01.1.02/0.0/19_262/0019980-V1.1
Technické parametry
Lyofilizovaný preparát, který je kombinací axenických kultur saccharomycetních nebo nesaccharomycetních kvasinek s bentonitem sloužící k dosažení plynulého průběhu kvašení, eliminace dalšího přidávání smektitů během vinifikačního procesu a vyšší fyz-chem. stabilita finálního výrobku.
Ekonomické parametry
Lyofilizovaný preparát v hodnotě 5000 Kč/kg
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
26295059; 26312999
Název vlastníka
EPS biotechnology, s.r.o., V Pastouškách 205, 68604 Kunovice; VINSELEKT MICHLOVSKÝ a.s., Luční 858, 69103 Rakvice
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—