Sterilovaná nutričně definovaná tekutá výživa se sníženým obsahem draslíku a fosfátů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F05%3ASTERIL05" target="_blank" >RIV/26722861:_____/05:STERIL05 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Sterilovaná nutričně definovaná tekutá výživa se sníženým obsahem draslíku a fosfátů
Popis výsledku v původním jazyce
Z aplikace dosavadních produktů hemodialyzovaným pacientům vyplynula potřeba snížit poměr fosforu ku bílkovině, zachovat nízkou hranici draslíku a sodíku a nezvyšovat stopové prvky nad přirozenou hladinu danou použitými surovinami. Podle technického řešení užitného vzoru uvedené nedostatky odstraňuje sterilovaná nutričně definovaná výživa se sníženým obsahem draslíku a fosfátů, který obsahuje 2-6 % bílkovin, 5-12 % tuků, 21-28 % sacharidů, maximálně 15 mg fosforu/1 g bílkovin, maximálně 55 mg draslíku/100 g výrobku, maximálně 20 mg sodíku/100 g výrobku. Sterilovaná nutričně definovaná tekuté výživa se sníženým obsahem draslíku a fosfátů podle tohoto užitného vzoru má výhodu v tom, že snížený obsah fosforu v poměru k bílkovině při zachování dostatečnéhoenergetického potenciálu a požadovaného poměru základních živin.
Název v anglickém jazyce
Sterilized nutritionally defined liquid nutrition with reduced potassium and phosphates content
Popis výsledku anglicky
From application available products for hemodialysed patients results the requirement to reduce the relation of phosphorus to protein, keep the low level of potassium and sodium and do not increase quantity of the trace elements above the natural level given by raw materials used. According technical solution of utility design the sterilized nutritionally defined food with reduced content of potassium and phosphates eliminates presented deficiencies. This nutrition contains: proteins 2 - 6 %, fat 5 ? 12%, saccharides 21 ? 28 %, maximum 15 mg phosphorus in 1 g proteins, maximum 55 mg potassium in 100 g product and maximum 20 mg sodium in 100 g product. Sterilized nutritionally defined liquid nutrition with reduced content of potassium and phosphates according this utility design has the advantage in the reduced content of phosphorus in relation of phosphorus to protein by keeping adequate energetically potential and required relation of basic nutrients.
Klasifikace
Druh
X - Nezařazeno
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů