Technologie mikrobiologického preparátu s pupalkovým olejem
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F05%3ATBA1PS05" target="_blank" >RIV/26722861:_____/05:TBA1PS05 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Technologie mikrobiologického preparátu s pupalkovým olejem
Popis výsledku v původním jazyce
Na základě výzkumu speciálních bioaktivních vlastností pupalkového oleje a technologického procesu natučňování mléka resp. podmáslí jeho zahušťování a sušení byla vyvinuta, ověřena a zavedena do výroby technologie pro výrobu mléčného preparátu s vysokýmobsahem pupalkového oleje. Ověřená technologie obsahuje parametry pro výrobu, parametry a složení výrobku, materiálovou bilanci výroby a ideový návrh výrobní linky. Technologie je založena na principu natučnění mléka s výhodou podmáslí vysokým obsahem pupalkového oleje jeho zahuštěním a spreyovým usušením tak, aby nedocházelo k oxidaci pupalkového oleje po celou dobu trvanlivosti preparátu a produktů z něho vyráběných.
Název v anglickém jazyce
Technology ? microbiologic preparation with content of evening primrose oil
Popis výsledku anglicky
Based on research of special bioactive properties of evening primrose oil and technological process of milk or buttermilk fatness increasing, their concentration and dehydration, a technology of dairy preparative with increased content of evening primrose oil was developed, proven and established into production. The proven technology consists of parameters for production, parameters and composition of product, materials balance of processing and ideological model of production line. Technology is basedon a principle of milk fatness increased by an advantage of buttermilk with a higher proportion of evening primrose oil by its concentration and spray-dehydration in order to avoid oxidation processes of evening primrose oil during the whole time of longevity of preparative and its products.
Klasifikace
Druh
Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
TBA1PS05
Číselná identifikace
—
Technické parametry
Výstupem ověřené technologie je výrobek: Obchodní název MOPU - sušený práškový materiál o sušině min. 95% na bázi odtučněného mléka, resp. s výhodou syrovátky, s výhodou podmáslí s obsahem pupalkového oleje 16%.
Ekonomické parametry
Od zavedení výroby se vyrábí produktu asi 5 až 6000 kg ročně, výrobek se používá jako surovina v dalších potravních doplňcích (PANGAMIN a další)
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
26722861
Název vlastníka
Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o.
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—