Technologie tvarohového dezertu s jogurtem a probiotickou kulturou
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F08%3ATBOBIO08" target="_blank" >RIV/26722861:_____/08:TBOBIO08 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Technologie tvarohového dezertu s jogurtem a probiotickou kulturou
Popis výsledku v původním jazyce
Na základě výzkumu speciálních probiotických vlastností mléčných mikroorganismů a studia složek mléka jejich reologických vlastností a jejich časové a tepelné stability byla vyvinuta, ověřena a zavedena do výroby technologie tvarohového dezertu s jogurtem a obsahem probiotických bifidobakterií a s přídavkem rozpustné vlákniny. Ověřená technologie obsahuje parametry pro výrobu, parametry a složení výrobku, materiálovou bilanci výroby a ideový návrh výrobní linky. Technologie je založena na principu produkce a vnesení probiotických bifidobakterií do směsného produktu obsahujícího tvaroh a jogurt a na principu tepelného ošetření tak, aby garantovaná koncentrace mikroorganismů byla zachována po celou dobu trvanlivosti produktu.
Název v anglickém jazyce
Technology ? curdy dessert with yogurt and probiotic culture
Popis výsledku anglicky
Based on research of lactic microorganism probiotic properties and study of milk components and their rheological characteristics and their temporal and thermal stability, technology of curdy yoghurt dessert with addition of probiotic bifidobacteria andsoluble fiber was developed, proven and established into production. The proven technology consists of parameters for production, parameters and composition of product, materials balance of processing and ideological model of production line. The technology is based on a principle of production and addition of probiotic bifidobacteria into the mixture consisting of curd and yoghurt and based also on a principle of heat treatment in the way guaranteeing a stable concentration of microorganisms during thewhole time of shelf life of product.
Klasifikace
Druh
Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
TBOBIO08
Číselná identifikace
—
Technické parametry
Výstupem ověřené technologie je výrobek: Obchodní název PROBIO BOBÍK - Termizovaný tvarohový dezert s jogurtem a obsahem probiotických bifidobakterií a s přídavkem rozpustné vlákniny, balení kelímek 70g
Ekonomické parametry
Od zavedení výroby se vyrábí produkt tvarohový dezert s jogurtem a probiotickou kulturou Bobík Probio cca 5 000 litrů týdně. Výrobek se prodává na tuzemském trhu.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
26722861
Název vlastníka
Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o.
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—