Problems with Detection of Proteolytic Micro-organisms and Their Undesirable Activities in Mik
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F09%3AAPROTE09" target="_blank" >RIV/26722861:_____/09:APROTE09 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/16193296:_____/09:JMPROT09
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Problems with Detection of Proteolytic Micro-organisms and Their Undesirable Activities in Mik
Popis výsledku v původním jazyce
Occurence of proteolytic enzymes in milk is often associated with technological problems and sensory, rheological and functional defects of final dairy products. Thus, the simple, cost-effective and available laboratory method for evaluation of undesirable proteolysis risk is needed. In our work we have tested cultivation plate methods and chemical methods to choose the proper ones which can provide information on undesirable proteolytic changes especially in raw milk. Although the microbiological analyses cannot detect enzymes indigenous to milk, but only the quantity of producers of microbial enzymes, they seem to be the most acceptable, particularly usage of the Glucose-Trypton-Yeast Extract agar with 10% vol. of sterile milk added before pouring onto plates (incubation at 30 °C for 72 h). The chemical methods are not sensitive enough to analyse the real milk samples.
Název v anglickém jazyce
Problems with Detection of Proteolytic Micro-organisms and Their Undesirable Activities in Mik
Popis výsledku anglicky
Occurence of proteolytic enzymes in milk is often associated with technological problems and sensory, rheological and functional defects of final dairy products. Thus, the simple, cost-effective and available laboratory method for evaluation of undesirable proteolysis risk is needed. In our work we have tested cultivation plate methods and chemical methods to choose the proper ones which can provide information on undesirable proteolytic changes especially in raw milk. Although the microbiological analyses cannot detect enzymes indigenous to milk, but only the quantity of producers of microbial enzymes, they seem to be the most acceptable, particularly usage of the Glucose-Trypton-Yeast Extract agar with 10% vol. of sterile milk added before pouring onto plates (incubation at 30 °C for 72 h). The chemical methods are not sensitive enough to analyse the real milk samples.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B06048" target="_blank" >2B06048: Mikrobiologická rizika v mlékárenských výrobách - detekce a preventivní opatření</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech J.Food Sci.
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
2009
Číslo periodika v rámci svazku
Vol.27
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—