Plotnové metody stanovení proteolytických mikroorganismů a jejich enzymů v mléce
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F09%3APROTEO09" target="_blank" >RIV/26722861:_____/09:PROTEO09 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/16193296:_____/09:JMPLOT09
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Plotnové metody stanovení proteolytických mikroorganismů a jejich enzymů v mléce
Popis výsledku v původním jazyce
Testovány byly jednoduché, levné a v provozních podmínkách dostupné plotnové metody stanovení proteolytických mikroorganismů a jejich enzymů. Porovnány byly půdy pro kultivační stanovení proteolytických mikroorganismů ? Calcium Caseinate agar, Calcium Caseinate agar s přidaným mlékem a GTK agar s 10 % obj. sterilního mléka. Všechny tři poskytly kvantitativně srovnatelné výsledky, navíc počet všech mikroorganismů narostlých na GTK agaru s mlékem odpovídal celkovému počtu mikroorganismů podle ČSN EN ISO 4833 (2003). Difuzní agarová metoda stanovení proteolytických enzymů je vhodná zejména ke studiu vlastností jednotlivých enzymů. Aplikace metody na mléko je limitována relativně nízkou koncentrací enzymů a rozdílnými podmínkami pro jejich aktivitu.
Název v anglickém jazyce
Plate methods for proteolytic micro-organisms and their enzymes determination in milk
Popis výsledku anglicky
Simple, cheap and dairy plant laboratories available plate methods for proteolytic micro-organisms and their enzymes determination were tested. Cultivation media ? Calcium Caseinate Agar, Calcium Caseinate Agar with added milk and Glucose-Trypton-Yeast Extract Agar with 10 % vol. of sterile milk ? for proteolytic micro-organisms determination were compared. All of them exhibited quantitatively comparable results. Thereto, total count of micro-organisms grown on the Glucose-Trypton-Yeas Extract Agar withadded milk corresponded to the total mesophilic count according to norm EN ISO 4833 (2003). Diffuse agar method for proteolytic enzymes determination is suitable especially for separate enzymes characterization. Application of this method for milk is limited by relatively low enzymes concentration and by variable activity conditions.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B06048" target="_blank" >2B06048: Mikrobiologická rizika v mlékárenských výrobách - detekce a preventivní opatření</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
2009
Číslo periodika v rámci svazku
113/114
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—