Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Plotnové metody stanovení proteolytických mikroorganismů a jejich enzymů v mléce

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F09%3APROTEO09" target="_blank" >RIV/26722861:_____/09:PROTEO09 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/16193296:_____/09:JMPLOT09

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Plotnové metody stanovení proteolytických mikroorganismů a jejich enzymů v mléce

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Testovány byly jednoduché, levné a v provozních podmínkách dostupné plotnové metody stanovení proteolytických mikroorganismů a jejich enzymů. Porovnány byly půdy pro kultivační stanovení proteolytických mikroorganismů ? Calcium Caseinate agar, Calcium Caseinate agar s přidaným mlékem a GTK agar s 10 % obj. sterilního mléka. Všechny tři poskytly kvantitativně srovnatelné výsledky, navíc počet všech mikroorganismů narostlých na GTK agaru s mlékem odpovídal celkovému počtu mikroorganismů podle ČSN EN ISO 4833 (2003). Difuzní agarová metoda stanovení proteolytických enzymů je vhodná zejména ke studiu vlastností jednotlivých enzymů. Aplikace metody na mléko je limitována relativně nízkou koncentrací enzymů a rozdílnými podmínkami pro jejich aktivitu.

  • Název v anglickém jazyce

    Plate methods for proteolytic micro-organisms and their enzymes determination in milk

  • Popis výsledku anglicky

    Simple, cheap and dairy plant laboratories available plate methods for proteolytic micro-organisms and their enzymes determination were tested. Cultivation media ? Calcium Caseinate Agar, Calcium Caseinate Agar with added milk and Glucose-Trypton-Yeast Extract Agar with 10 % vol. of sterile milk ? for proteolytic micro-organisms determination were compared. All of them exhibited quantitatively comparable results. Thereto, total count of micro-organisms grown on the Glucose-Trypton-Yeas Extract Agar withadded milk corresponded to the total mesophilic count according to norm EN ISO 4833 (2003). Diffuse agar method for proteolytic enzymes determination is suitable especially for separate enzymes characterization. Application of this method for milk is limited by relatively low enzymes concentration and by variable activity conditions.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/2B06048" target="_blank" >2B06048: Mikrobiologická rizika v mlékárenských výrobách - detekce a preventivní opatření</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2009

  • Číslo periodika v rámci svazku

    113/114

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus