Kultivační metoda pro stanovení Gram-negativních aerobních bakterií v syrovém mléce
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F18%3AN0000069" target="_blank" >RIV/26722861:_____/18:N0000069 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2018/168-169/veda_169_s.8-12.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2018/168-169/veda_169_s.8-12.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kultivační metoda pro stanovení Gram-negativních aerobních bakterií v syrovém mléce
Popis výsledku v původním jazyce
Acinetobaktery patří mezi technologicky i zdravotně rizikové a frekventované kontaminanty syrového mléka, které jsou svými vlastnostmi podobné pseudomonádám. Proto byly porovnány vybrané kultivační metody pro jejich stanovení - Sellersův diferenciační agar, Leeds Acinetobacter agar bez supplementu a s MDR supplementem pro acinetobaktery a GSP agar s penicillinem a pimaricinem pro pseudomonády. Analyzováno bylo 26 vzorků syrového mléka a charakterizováno a identifikováno 71 z nich izolovaných kmenů. Žádná z testovaných metod neumožnila spolehlivě od sebe odlišit pseudomonády a acinetobaktery, a tak bylo zavedeno nové mikrobiologické kritérium - Gram-negativní aerobní bakterie. Tyto bakterie mohou být od Gram-negativních fakultativně anaerobních bakterií, Gram-pozitivních bakterií a kvasinek rostoucích za podmínek testovaných metod odlišeny konfirmací na fermentaci glukózy a tvorbu oxidázy, anebo na základě změny acidobazického indikátoru obsaženého v Leeds Acinetobacter agaru. Celkově se stanovení Gram-negativních aerobních bakterií, které tvoří řádově jednotky až desítky procent celkového počtu mikroorganismů syrového mléka, na Leeds Acinetobacter agaru bez supplementu jeví jako nejjednodušší a potenciálně užitečný nástroj v kontrole kvality.
Název v anglickém jazyce
Cultivation method for the determination of Gram-negative aerobic bacteria in raw milk
Popis výsledku anglicky
Acinetobacter sp. is one of technologically and health hazardous as well as frequent contaminant of raw milk with similar properties as Pseudomonas sp. Thus, selected cultivation methods for their determination were compared - Sellers' differentiation agar, Leeds Acinetobacter agar with MDR supplement or without the supplement for acinetobacters and GSP agar with penicillin and pimaricin for pseudomonades. The total of 26 raw milk samples were analysed and 71 obtained isolates were characterized and identified. None of tested methods enabled to distinguish pseudomonades and acinetobacters reliably. Thus, Gramnegative aerobic bacteria were introduced as a new microbiological criterion. These bacteria can be distinguished from Gram-negative facultatively anaerobic bacteria, Gram-positive bacteria and yeasts growing under the conditions of tested methods by a confirmation on glucose fermentation and oxidase production or by the change of acidobazic indicator contained in Leeds Acinetobacter agar. Overall, the determination of Gram-negative aerobic bacteria, which forms about ones to tens percent of total microbial count of raw milk, using Leeds Acinetobacter agar without the supplement seems to be the simplest and potentially useful tool in the quality control.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy – zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
29
Číslo periodika v rámci svazku
169
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
8-12
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—