Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Gram-negativní psychrotorfní technologicky nežádoucí bakterie a metody jejich stanovení

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F14%3A%23NE43" target="_blank" >RIV/26722861:_____/14:#NE43 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Gram-negativní psychrotorfní technologicky nežádoucí bakterie a metody jejich stanovení

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Psychrotrofní mikroorganismy jsou mikroorganismy schopné růst za chladírenských teplot, a tak způsobovat kažení. Při 4 - 6 °C dochází k významnému růstu zejména u pseudomonád a acinetobakterů, při teplotách okolo 10 °C se již spektrum rostoucích mikroorganismů významně rozšiřuje, mj. i o bakterie čeledi Enterobacteriaceae. Pro pseudomonády existuje několik podobných metod využívajících antibiotika jako selekční činidla, např. GSP agar nebo Pseudomonas agar s penicillinem a pimaricinem, popř. s CFC supplementem. Následuje konfirmace na oxidasu a fermentaci glukosy. Acinetobaktery mohou být stanoveny na Sellersově diferenciačním agaru s dextrosou nebo na Leeds Acinetobacter agaru bez nebo s MDR supplementem. Stanovení bakterií čeledi Enterobacteriaceae lze provést na VČŽG agaru, popř. podskupina koliformních na VČŽL agaru nebo Chromocult koliform agaru.

  • Název v anglickém jazyce

    Gram-negative psychrotrophic technologically undesirable bacteria and methods for their determination

  • Popis výsledku anglicky

    Psychrotrophic microorganisms are microorganisms able to growth under refrigerating temperatures and cause spoilage. At 4 - 6 °C, especially pseudomonades and acinetobacters significantly grow, at about 10 °C the spectrum of growing microorganisms significantly broadens with e.g. Enterobacteriaceae. For pseudomonades, a few similar methods using antibiotics as selective agents exist, e.g. GSP agar or Pseudomonas agar with penicillin and pimaricin or with CFC supplement. Confirmation on oxidase and glucose follows. Acinetobacters can be determined on Sellers differentiation agar with dextrose or on Leeds Acinetobacter agar with or without MDR supplement. The determination of Enterobacteriaceae can be performed using VRBG agar, as well as the coliform sub-group on VRBL or Chromocult coliform agar.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1210300" target="_blank" >QJ1210300: Systémy jištění kvality a bezpečnosti mlékárenských výrobků vhodnými metodami aplikovatelnými v praxi</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů