Gram-negativní psychrotorfní technologicky nežádoucí bakterie a metody jejich stanovení
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F14%3A%23NE43" target="_blank" >RIV/26722861:_____/14:#NE43 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Gram-negativní psychrotorfní technologicky nežádoucí bakterie a metody jejich stanovení
Popis výsledku v původním jazyce
Psychrotrofní mikroorganismy jsou mikroorganismy schopné růst za chladírenských teplot, a tak způsobovat kažení. Při 4 - 6 °C dochází k významnému růstu zejména u pseudomonád a acinetobakterů, při teplotách okolo 10 °C se již spektrum rostoucích mikroorganismů významně rozšiřuje, mj. i o bakterie čeledi Enterobacteriaceae. Pro pseudomonády existuje několik podobných metod využívajících antibiotika jako selekční činidla, např. GSP agar nebo Pseudomonas agar s penicillinem a pimaricinem, popř. s CFC supplementem. Následuje konfirmace na oxidasu a fermentaci glukosy. Acinetobaktery mohou být stanoveny na Sellersově diferenciačním agaru s dextrosou nebo na Leeds Acinetobacter agaru bez nebo s MDR supplementem. Stanovení bakterií čeledi Enterobacteriaceae lze provést na VČŽG agaru, popř. podskupina koliformních na VČŽL agaru nebo Chromocult koliform agaru.
Název v anglickém jazyce
Gram-negative psychrotrophic technologically undesirable bacteria and methods for their determination
Popis výsledku anglicky
Psychrotrophic microorganisms are microorganisms able to growth under refrigerating temperatures and cause spoilage. At 4 - 6 °C, especially pseudomonades and acinetobacters significantly grow, at about 10 °C the spectrum of growing microorganisms significantly broadens with e.g. Enterobacteriaceae. For pseudomonades, a few similar methods using antibiotics as selective agents exist, e.g. GSP agar or Pseudomonas agar with penicillin and pimaricin or with CFC supplement. Confirmation on oxidase and glucose follows. Acinetobacters can be determined on Sellers differentiation agar with dextrose or on Leeds Acinetobacter agar with or without MDR supplement. The determination of Enterobacteriaceae can be performed using VRBG agar, as well as the coliform sub-group on VRBL or Chromocult coliform agar.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210300" target="_blank" >QJ1210300: Systémy jištění kvality a bezpečnosti mlékárenských výrobků vhodnými metodami aplikovatelnými v praxi</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů