Technologie - ovčí sýr typu cottage s obsahem probiotické kultury
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F09%3ATOCOTT09" target="_blank" >RIV/26722861:_____/09:TOCOTT09 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Technologie - ovčí sýr typu cottage s obsahem probiotické kultury
Popis výsledku v původním jazyce
Na základě výzkumu speciálních vlastností mléčných mikroorganismů a stanovení jejich probiotických vlastností a na základě studia vlastností různých druhů mlék byla vyvinuta, ověřena a zavedena do výroby technologie ovčího sýra typu cottage s probiotickou kulturou. Ověřená technologie obsahuje parametry pro výrobu, parametry a složení výrobku, materiálovou bilanci výroby a ideový návrh výrobní linky. Technologie je založena na principu výroby sýru technologií pro sýr cottage, který se dosud vyrábí z kravského mléka a fermentace sýra s přídavkem probiotické mikroflory, která má kladné zdravotní účinky na konzumenta. Využití probiotické mikroflory pro výrobu ovčího sýra nebylo dosud využito. Zájem o tuto inovaci (technologii a recepturu) projevila Bio farma Monika Menčíková, CHOV OVCÍ. Na této farmě byla navržená technologie odzkoušena a zavedena do výroby na základě výhradní licenční smlouvy bezplatně.
Název v anglickém jazyce
Technology of cottage cheese from sheep milk with probiotic culture
Popis výsledku anglicky
Based on research of special lactic microorganism properties and determination of their probiotic properties and based on study of properties of milk assorted was developed, proven and established into production technology of cottage cheese from sheep milk with probiotic culture. The proven technology consists of parameters for production, parameters and composition of product, materials balance of processing and ideological model of production line. The technology is based on the principle of cottagecheese technology, which is produced from cow's milk and is also based on cheese fermentation with the addition of probiotic microflora, which has positive effects on consumers health. Use of probiotic microflora for the production of sheep cheese has not been used yet. Bio Farm Monika Menčíková, sheep farm showed an interest in this innovation (technology and recipe). On this farm the designed technology was tested and introduced into the production of an exclusive licensing agreement f
Klasifikace
Druh
Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
TOCOTT09
Číselná identifikace
—
Technické parametry
Pro výrobu ovčího sýra cottage se uplatňují bakterie mléčného kvašení rodu Lactoccocus. V sýru je probiotická kultura SAB chráněná užitným vzorem. Kultura obsahuje Str.thermophilus, Bifidobacterium sp., Lbc. acidophilus, kultivované rovněž v ovčím mléce.
Ekonomické parametry
Výroba ovčího sýra cottage s probiotickými mikroorganismy je na uvedené farmě v úrovni 1000 kg ročně. Význam chovu ovcí a zpracování mléka v znevýhodněné oblasti představuje příspěvek k zaměstnanosti obyvatel a nástroj v péči o krajinu.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
26722861
Název vlastníka
Výzkumný ústav mlékárenský, s.r.o.
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—