Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Technologie - ovčí sýr typu cottage s obsahem probiotické kultury

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F09%3ATOCOTT09" target="_blank" >RIV/26722861:_____/09:TOCOTT09 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Technologie - ovčí sýr typu cottage s obsahem probiotické kultury

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Na základě výzkumu speciálních vlastností mléčných mikroorganismů a stanovení jejich probiotických vlastností a na základě studia vlastností různých druhů mlék byla vyvinuta, ověřena a zavedena do výroby technologie ovčího sýra typu cottage s probiotickou kulturou. Ověřená technologie obsahuje parametry pro výrobu, parametry a složení výrobku, materiálovou bilanci výroby a ideový návrh výrobní linky. Technologie je založena na principu výroby sýru technologií pro sýr cottage, který se dosud vyrábí z kravského mléka a fermentace sýra s přídavkem probiotické mikroflory, která má kladné zdravotní účinky na konzumenta. Využití probiotické mikroflory pro výrobu ovčího sýra nebylo dosud využito. Zájem o tuto inovaci (technologii a recepturu) projevila Bio farma Monika Menčíková, CHOV OVCÍ. Na této farmě byla navržená technologie odzkoušena a zavedena do výroby na základě výhradní licenční smlouvy bezplatně.

  • Název v anglickém jazyce

    Technology of cottage cheese from sheep milk with probiotic culture

  • Popis výsledku anglicky

    Based on research of special lactic microorganism properties and determination of their probiotic properties and based on study of properties of milk assorted was developed, proven and established into production technology of cottage cheese from sheep milk with probiotic culture. The proven technology consists of parameters for production, parameters and composition of product, materials balance of processing and ideological model of production line. The technology is based on the principle of cottagecheese technology, which is produced from cow's milk and is also based on cheese fermentation with the addition of probiotic microflora, which has positive effects on consumers health. Use of probiotic microflora for the production of sheep cheese has not been used yet. Bio Farm Monika Menčíková, sheep farm showed an interest in this innovation (technology and recipe). On this farm the designed technology was tested and introduced into the production of an exclusive licensing agreement f

Klasifikace

  • Druh

    Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    TOCOTT09

  • Číselná identifikace

  • Technické parametry

    Pro výrobu ovčího sýra cottage se uplatňují bakterie mléčného kvašení rodu Lactoccocus. V sýru je probiotická kultura SAB chráněná užitným vzorem. Kultura obsahuje Str.thermophilus, Bifidobacterium sp., Lbc. acidophilus, kultivované rovněž v ovčím mléce.

  • Ekonomické parametry

    Výroba ovčího sýra cottage s probiotickými mikroorganismy je na uvedené farmě v úrovni 1000 kg ročně. Význam chovu ovcí a zpracování mléka v znevýhodněné oblasti představuje příspěvek k zaměstnanosti obyvatel a nástroj v péči o krajinu.

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    26722861

  • Název vlastníka

    Výzkumný ústav mlékárenský, s.r.o.

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence

  • Požadavek na licenční poplatek

    Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem