Technologie ? potravina pro zvláštní lékařské účely - nutričně kompletní tekutá enterální výživa ? pro konzumenty s ledvinovým onemocněním
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F09%3ATRENAL09" target="_blank" >RIV/26722861:_____/09:TRENAL09 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Technologie ? potravina pro zvláštní lékařské účely - nutričně kompletní tekutá enterální výživa ? pro konzumenty s ledvinovým onemocněním
Popis výsledku v původním jazyce
Na základě výzkumu vlastností mléčných složek byla vyvinuta, ověřena a zavedena do výroby technologie potraviny pro zvláštní lékařské účely - nutričně kompletní tekuté sterilované enterální výživy speciálně pro pacienty s ledvinovým onemocněním. Ověřenátechnologie obsahuje parametry pro výrobu, parametry a složení výrobku, materiálovou bilanci výroby a ideový návrh výrobní linky. Výrobek s vyváženým poměrem živin, v němž je zachován přirozený poměr bílkovin mléka přídavkem ultrafiltrátu odtučněného mléka. Výrobek má nízký obsah laktózy, mléčný tuk je částečně nahrazen rostlinným olejem, sacharidickou složku tvoří převážně maltodextriny. Energetická hodnota je standardní 100 kcal /100 ml. Výrobek lze podávat jako výhradní dietetický zdroj perorálně i sondou nebo využít pro sipping.
Název v anglickém jazyce
Technology - food for special medical purposes - nutritionally complete liquid enteral nutrition - for consumers with kidney disease
Popis výsledku anglicky
Based on research of dairy components properties was developed, proven and established into production technology of food for special medical purposes - nutritionally complete liquid sterilized enteral nutrition for consumers with kidney disease. Proventechnology includes parameters for production, parameters and composition of product, material bilancy and ideological design of production line. Nutritionally balanced product with natural rate of milk proteins with addition by skimmed milk of ultrafiltrate. The product has low lactose content, the milk fat is partially replaced by vegetable oil and the main component of saccharidic part is maltodextrin. Energy value is standard 100 kcal/100 ml. The product can be served as an exclusive dietetic sourcein peroral way, for tube feeding or for use as sipping. Technology - food for special medical purposes - nutritionally complete liquid enteral nutrition - for consumers with kidney disease.
Klasifikace
Druh
Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
TRENAL09
Číselná identifikace
—
Technické parametry
Výstupem ověřené technologie je výrobek: Obchodní název: NUTRILAC renal-potravina pro zvláštní lékařské účely - nutričně kompletní tekutá sterilovaná enterální výživa, balení skleněná láhev 310 ml. Výsledek uplatněn v praxi - Bohušovickou mlékárnou a.s.
Ekonomické parametry
Od zavedení výroby tj. v roce 2009 se vyrobilo 1 000 l produktu, který se průběžně distribuuje převážně do nemocnic a na dialyzační centra. Skupina potenciálních konzumentů je relativně malá, proto je tento druh potraviny výrobně nízko-objemový.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
26722861
Název vlastníka
Výzkumný ústav mlékárenský, s.r.o.
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—