Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Jogurtový výrobek se sníženým obsahem kyseliny D(-) mléčné

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F10%3AFJOGRT10" target="_blank" >RIV/26722861:_____/10:FJOGRT10 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/26722861:_____/10:ZFJOLA10

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Jogurtový výrobek se sníženým obsahem kyseliny D(-) mléčné

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Technické řešení se týká jogurtového výrobku se sníženým obsahem kyseliny D(-) mléčné. Výrobek je vhodný zejména jako součást dětské výživy, stravy seniorů nebo pacientů s onemocněním tenkého střeva nebo ledvin. Vyšší příjem kyseliny D(-) mléčné je nežádoucí zejména u dětí do 12 měsíců věku, u kterých může vést ke zdravotním problémům. Proto je žádoucí vyrobit jogurt s koncentrací kyseliny D(-) mléčné nižší než 10 mg/100 g výrobku.

  • Název v anglickém jazyce

    Yoghurt product with reduced content of D(-)-lactic acid

  • Popis výsledku anglicky

    Technical solution is related to yoghurt product with reduced content of D(-)-lactic acid. The product is suitable especially as a part of babies´ and children´s nutrition, nutrition of elderly people and patients with diseases of small intestine or kidneys. Higher intake of D(-)-lactic acid is undesirable especially at infants till the age of 12 months, where it can cause health problems. Thus, it can be desired to manufacture yoghurt with D(-)-lactic acid concentration lower than 10 mg/100 g of the product.

Klasifikace

  • Druh

    F<sub>uzit</sub> - Užitný vzor

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI101B090" target="_blank" >QI101B090: Nové postupy produkce funkčních cereálních a mléčných potravin a funkčních nápojů s obsahem bioaktivních složek z vybraných rostlinných a živočišných zemědělských surovin s využitím probiotických mikroorganismů a postupy posuzování jejich kvality</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Číslo patentu nebo vzoru

    21584

  • Vydavatel

  • Název vydavatele

  • Místo vydání

  • Stát vydání

  • Datum přijetí

  • Název vlastníka

    Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o.

  • Způsob využití

    B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy

  • Druh možnosti využití

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence