Koncentrovaná kultura pro výrobu jogurtového výrobku se sníženým obsahem kyseliny D(-) mléčné
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F10%3AFKOJOG10" target="_blank" >RIV/26722861:_____/10:FKOJOG10 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/26722861:_____/10:ZFKONC10
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Koncentrovaná kultura pro výrobu jogurtového výrobku se sníženým obsahem kyseliny D(-) mléčné
Popis výsledku v původním jazyce
Technické řešení se týká koncentrované kultury pro výrobu jogurtového výrobku se sníženým obsahem kyseliny D(-) mléčné, který je vhodný zejména jako součást dětské výživy, stravy seniorů, nebo pacientů s onemocněním tenkého střeva a ledvin. Koncentrovanákultura může být ve formě tekuté, mražené nebo lyofilizované, přičemž je tvořena dvěma oddělenými částmi v optimálním poměru, který umožňuje dva různé technologické postupy výroby jogurtového výrobku. Jedna část obsahuje bakterie Str. thermophilus, druhá Lb. delbrueckii ssp. bulgaricus. Kultura může obsahovat navíc další mikroorganismy, zejména probiotické.
Název v anglickém jazyce
Concentrated culture for production of yoghurt product with reduced content of D(-)-lactic acid
Popis výsledku anglicky
Technical solution is related to concentrated culture for production of yoghurt product with reduced content of D(-)-lactic acid that is suitable especially as a part of babies´ and children´s nutrition, nutrition of elderly people and patients with diseases of small intestine or kidneys. Concentrated culture can be in a liquid, frozen or freeze-dried form. It is composed of two separated parts in optimal ratio that enables two different technological processes of manufacturing of yoghurt product. One part contains Str. thermophilus, the other Lb. delbrueckii ssp. bulgaricus. Culture can contain additional micro-organisms, especially probiotic.
Klasifikace
Druh
F<sub>uzit</sub> - Užitný vzor
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI101B090" target="_blank" >QI101B090: Nové postupy produkce funkčních cereálních a mléčných potravin a funkčních nápojů s obsahem bioaktivních složek z vybraných rostlinných a živočišných zemědělských surovin s využitím probiotických mikroorganismů a postupy posuzování jejich kvality</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Číslo patentu nebo vzoru
21585
Vydavatel
—
Název vydavatele
—
Místo vydání
—
Stát vydání
—
Datum přijetí
—
Název vlastníka
Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o.
Způsob využití
B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence