Současný stav mikrobiologické a bakteriologické kvality syrového mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F10%3ALMIABA10" target="_blank" >RIV/26722861:_____/10:LMIABA10 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Současný stav mikrobiologické a bakteriologické kvality syrového mléka
Popis výsledku v původním jazyce
Bazénové vzorky syrového kravského mléka byly odebírány v období od dubna do září 2009. Všechny byly podrobeny mikrobiologickým rozborům na přístroji BactoScan a standardní plotnovou metodou. Poté byly ve vybraných vzorcích diagnostikovány bakteriální zástupci jako je S. aureus, S. PK-, B. cereus, E. coli, plísně a kvasinky, Str. agalactiae, Str. uberis, Enterococcus spp. a sporulující mikroorganizmy. Největší množství záchytů bylo zaznamenáno u S. PK (71,1 %). Koliformní bakterie se vyskytly v 60 z 90vzorků. Vysoký byl i výskyt kvasinek ( v 51 vzorcích) a plísní (ve 41 vzorcích). Str. agalactiae, který zhoršuje mikrobiologickou kvalitu mléka, byl zachycen v 7 vzorcích pouze v malé denzitě. Bakteriologická identifikace mikroorganizmů v bazénových vzorcích mléka jako doplněk standardního posuzování hygienické kvality mléka by byla přínosem ve zvýšení mikrobiologické kvality mléka.
Název v anglickém jazyce
Actual state of microbiological and bacteriological raw milk quality
Popis výsledku anglicky
Raw tank bulk milk samples were collected from selected dairy herds from April to September 2009; all were analyzed by BactoScan and Standard plate count method. In some of them detection and identification of pathogens were monitored especially S. aureus, S. PK-, B. cereus, E. coli, fungi, Str. agalactiae, Str. uberis, Enterococcus spp. and spore-forming organisms. The highest detection was recorded in S. PK (71, 1 %). Coliform bacteria were occurred in 60 of 90 samples. It was also a high incidence ofyeast (in 51 samples) and an occurrence of molds in 41 samples. Str. agalactiae, which deteriorates microbial quality of milk, was detected in 7 samples only in small density. Bacteriological and strain typing data indicate that control of all organismspresent in raw milk would be important for improvement of microbial quality of milk.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
2010
Číslo periodika v rámci svazku
121
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—