Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Současný stav mikrobiologické a bakteriologické kvality syrového mléka

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F10%3ALMIABA10" target="_blank" >RIV/26722861:_____/10:LMIABA10 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Současný stav mikrobiologické a bakteriologické kvality syrového mléka

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Bazénové vzorky syrového kravského mléka byly odebírány v období od dubna do září 2009. Všechny byly podrobeny mikrobiologickým rozborům na přístroji BactoScan a standardní plotnovou metodou. Poté byly ve vybraných vzorcích diagnostikovány bakteriální zástupci jako je S. aureus, S. PK-, B. cereus, E. coli, plísně a kvasinky, Str. agalactiae, Str. uberis, Enterococcus spp. a sporulující mikroorganizmy. Největší množství záchytů bylo zaznamenáno u S. PK (71,1 %). Koliformní bakterie se vyskytly v 60 z 90vzorků. Vysoký byl i výskyt kvasinek ( v 51 vzorcích) a plísní (ve 41 vzorcích). Str. agalactiae, který zhoršuje mikrobiologickou kvalitu mléka, byl zachycen v 7 vzorcích pouze v malé denzitě. Bakteriologická identifikace mikroorganizmů v bazénových vzorcích mléka jako doplněk standardního posuzování hygienické kvality mléka by byla přínosem ve zvýšení mikrobiologické kvality mléka.

  • Název v anglickém jazyce

    Actual state of microbiological and bacteriological raw milk quality

  • Popis výsledku anglicky

    Raw tank bulk milk samples were collected from selected dairy herds from April to September 2009; all were analyzed by BactoScan and Standard plate count method. In some of them detection and identification of pathogens were monitored especially S. aureus, S. PK-, B. cereus, E. coli, fungi, Str. agalactiae, Str. uberis, Enterococcus spp. and spore-forming organisms. The highest detection was recorded in S. PK (71, 1 %). Coliform bacteria were occurred in 60 of 90 samples. It was also a high incidence ofyeast (in 51 samples) and an occurrence of molds in 41 samples. Str. agalactiae, which deteriorates microbial quality of milk, was detected in 7 samples only in small density. Bacteriological and strain typing data indicate that control of all organismspresent in raw milk would be important for improvement of microbial quality of milk.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2010

  • Číslo periodika v rámci svazku

    121

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus