Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Detekce psychrotrofních zástupců rodu Bacillus v syrovém a pasterovaném mléku použitím mikrobiologických a PCR metod

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00106621" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00106621 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Detection of psychrotrophic bacilli in raw and pasteurized milk using microbiological and PCR methods

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Aerobic spore-forming bacteria of the genus Bacillus are commonly present in raw milk. Their spores can survive pasteurization and UHT temperature and can be causative agent of some alimentary diseases. Therefore the microbiological control of milk quality includes monitoring of this genus. In this work, the detection of bacteria of the genus Bacillus in raw and pasteurized milk samples was carried out. All milk samples collected showed good hygienic quality. All presumptive strains isolated on selective MYP agar were classified to be of genus Bacillus using PCR (Wu et al., 2006). The results show, that this PCR metod is suitable for rapid screening of the presence of Bacillus spp. in raw and pasteurized milk. Except mesophilic Bacillus isolates, fourpsychrophilic bacilli strains were isolated from raw milk samples and two from pasteurized milk. These psychrophilic strains schould assist in microbial proteolysis and lipolysis of pasteurized milk during storage and deteriorate the milk

  • Název v anglickém jazyce

    Detection of psychrotrophic bacilli in raw and pasteurized milk using microbiological and PCR methods

  • Popis výsledku anglicky

    Aerobic spore-forming bacteria of the genus Bacillus are commonly present in raw milk. Their spores can survive pasteurization and UHT temperature and can be causative agent of some alimentary diseases. Therefore the microbiological control of milk quality includes monitoring of this genus. In this work, the detection of bacteria of the genus Bacillus in raw and pasteurized milk samples was carried out. All milk samples collected showed good hygienic quality. All presumptive strains isolated on selective MYP agar were classified to be of genus Bacillus using PCR (Wu et al., 2006). The results show, that this PCR metod is suitable for rapid screening of the presence of Bacillus spp. in raw and pasteurized milk. Except mesophilic Bacillus isolates, fourpsychrophilic bacilli strains were isolated from raw milk samples and two from pasteurized milk. These psychrophilic strains schould assist in microbial proteolysis and lipolysis of pasteurized milk during storage and deteriorate the milk

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    FM - Hygiena

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Výživa dojnic a kvalita mléka (ekologické, zdravotní a hygienické faktory kvality a bezpečnosti mléka jako suroviny a potraviny)

  • ISBN

    80-903142-8-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    109-113

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav pro chov skotu, s.r.o. Rapotín

  • Místo vydání

    Rapotín

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku