Detekce psychrotrofních zástupců rodu Bacillus v syrovém a pasterovaném mléku použitím mikrobiologických a PCR metod
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00106621" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00106621 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Detection of psychrotrophic bacilli in raw and pasteurized milk using microbiological and PCR methods
Popis výsledku v původním jazyce
Aerobic spore-forming bacteria of the genus Bacillus are commonly present in raw milk. Their spores can survive pasteurization and UHT temperature and can be causative agent of some alimentary diseases. Therefore the microbiological control of milk quality includes monitoring of this genus. In this work, the detection of bacteria of the genus Bacillus in raw and pasteurized milk samples was carried out. All milk samples collected showed good hygienic quality. All presumptive strains isolated on selective MYP agar were classified to be of genus Bacillus using PCR (Wu et al., 2006). The results show, that this PCR metod is suitable for rapid screening of the presence of Bacillus spp. in raw and pasteurized milk. Except mesophilic Bacillus isolates, fourpsychrophilic bacilli strains were isolated from raw milk samples and two from pasteurized milk. These psychrophilic strains schould assist in microbial proteolysis and lipolysis of pasteurized milk during storage and deteriorate the milk
Název v anglickém jazyce
Detection of psychrotrophic bacilli in raw and pasteurized milk using microbiological and PCR methods
Popis výsledku anglicky
Aerobic spore-forming bacteria of the genus Bacillus are commonly present in raw milk. Their spores can survive pasteurization and UHT temperature and can be causative agent of some alimentary diseases. Therefore the microbiological control of milk quality includes monitoring of this genus. In this work, the detection of bacteria of the genus Bacillus in raw and pasteurized milk samples was carried out. All milk samples collected showed good hygienic quality. All presumptive strains isolated on selective MYP agar were classified to be of genus Bacillus using PCR (Wu et al., 2006). The results show, that this PCR metod is suitable for rapid screening of the presence of Bacillus spp. in raw and pasteurized milk. Except mesophilic Bacillus isolates, fourpsychrophilic bacilli strains were isolated from raw milk samples and two from pasteurized milk. These psychrophilic strains schould assist in microbial proteolysis and lipolysis of pasteurized milk during storage and deteriorate the milk
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
FM - Hygiena
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Výživa dojnic a kvalita mléka (ekologické, zdravotní a hygienické faktory kvality a bezpečnosti mléka jako suroviny a potraviny)
ISBN
80-903142-8-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
109-113
Název nakladatele
Výzkumný ústav pro chov skotu, s.r.o. Rapotín
Místo vydání
Rapotín
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—