Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Studie "Mléčné automaty" - nálezy původců alimentárních onemocnění v syrovém mléce

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870751" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870751 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Studie "Mléčné automaty" - nálezy původců alimentárních onemocnění v syrovém mléce

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Studie se zabývala výskytem patogenních baktérií vyvolávajících alimentární onemocnění v syrovém mléce prodávaném prostřednictvím mléčných automatů. Celkem bylo odebráno 219 vzorků mléka z 27 mléčných automatů pocházejících z 15 farem v Jihočeském, Jihomoravském a Olomouckém kraji. Mezi jednotlivými farmami byly zaznamenány velké rozdíly v mikrobiologické kvalitě syrového mléka, na některých farmách byly patogeny detekovány opakovaně. Bakterie Staphylococcus aureus byly detekovány ve 124 (56,6 %) vzorcích, schopnost produkovat klasické enterotoxiny A-E byla potvrzena jen u 13 (10,5 %) kmenů. Kampylobaktery byly detekovány v 10 (4,6 %) vzorcích, ve všech případech se jednalo o druh Campylobacter jejuni. Listeria monocytogenes byla zjištěna ve 4 (1,8 %)vzorcích. Salmonely byly izolovány ze 7 vzorků.

  • Název v anglickém jazyce

    Milk vending machines study-detection of causative agent sof food-borne infections in raw milk

  • Popis výsledku anglicky

    The study focused on the detection of causative agent sof food-borne infections in raw milk dispense from vending machines. Altogether 219 milk samples were collected from 27 vending machones of 15 farms from the South Bohemian, South Moravan and Olomoucadministrative regions. The microbiological duality of raw milk varied widely between farms with pathogens beány found repeatedly in milk from some farms. S. aureus was detected in 124 (56,6%) milk samples and thein potential dor producing classical enterotoxins A-E was confirmed in 13 (10.5%) of the detected strains. Campylobacter was reported in 10 (4,6%) milk samples and all strains were identified as C. jejuni. L. monocytogenes was recovered from 4 (1,8%) milk samples. Salmonella was isolatér from7 samples.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Zprávy centra epidemiologie a mikrobiologie

  • ISSN

    1804-8668

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    20

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    212-214

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus