Mikrobiologická kvalita syrového kravského mléka z mléčných automatů v Brně
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880448" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880448 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vetweb.cz/mikrobiologicka-kvalita-syroveho-kravskeho-mleka-z-mlecnych-automatu-v-brne/" target="_blank" >https://vetweb.cz/mikrobiologicka-kvalita-syroveho-kravskeho-mleka-z-mlecnych-automatu-v-brne/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mikrobiologická kvalita syrového kravského mléka z mléčných automatů v Brně
Popis výsledku v původním jazyce
Syrové mléko poskytuje vhodné podmínky pro přežívání a růst mikroorganismů. Jako možný zdroj původců zoonóz je považováno za rizikovou potravinu. Syrové mléko je možné zakoupit přímo v hospodářství nebo prostřednictvím prodejních automatů. Studie sledovala mikrobiologickou kvalitu syrového kravského mléka prodávaného prostřednictvím mléčných automatů. U vzorků byl sledován celkový počet mikroorganismů (CPM), což je významný ukazatelem mikrobiologické kvality syrového mléka. Vzorky byly odebírány z 5 automatů v Brně zásobovaných dvěma farmami. Celkem bylo v období od srpna 2017 do září 2021 odebráno 210 vzorků syrového kravského mléka. CPM stanovený v odebraných vzorcích se pohyboval od 2,70 do 9,30 log KTJ/ml. Limit pro toto mikrobiologické kritériu (300 000 KTJ/ml) uvedený v nařízení č. 853/2004 ve znění pozdějších předpisů byl překročen u 100 vzorků (47,6 %). V případě syrového mléka je důležité dodržovat teplotu a dobu při jeho skladování a mléko před konzumací tepelně ošetřit.
Název v anglickém jazyce
Microbiological quality of raw cow's milk from milk vending machines in Brno
Popis výsledku anglicky
Raw milk provides suitable conditions for the survival and growth of microorganisms. It is considered a risky food as a possible source of zoonotic agents. Raw milk can be bought directly on the farm or through vending machines. The study focuses on the microbiological quality of raw cow's milk sold through milk vending machines. The aerobic plate count (APC) was monitored in the samples, which is an important indicator of the microbiological quality of raw milk. Samples were taken from 5 vending machines in Brno (Czechia) supplied by two farms. A total of 210 samples of raw cow's milk were taken in the period from August 2017 to September 2021. The APC determined in the samples taken ranged from 2.70 to 9.30 log cfu / ml. The limit for this microbiological criterion (300,000 CFU / ml) specified in Regulation No. 853/2004, as amended, was exceeded in 100 samples (47.6 %). In the case of raw milk, it is important to observe the temperature and storage time and to heat-treat the milk before consumption.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Svazek periodika
72
Číslo periodika v rámci svazku
8
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
468-472
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—