Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Mikrobiologická kvalita syrového kravského mléka z mléčných automatů v Brně

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880448" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880448 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vetweb.cz/mikrobiologicka-kvalita-syroveho-kravskeho-mleka-z-mlecnych-automatu-v-brne/" target="_blank" >https://vetweb.cz/mikrobiologicka-kvalita-syroveho-kravskeho-mleka-z-mlecnych-automatu-v-brne/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Mikrobiologická kvalita syrového kravského mléka z mléčných automatů v Brně

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Syrové mléko poskytuje vhodné podmínky pro přežívání a růst mikroorganismů. Jako možný zdroj původců zoonóz je považováno za rizikovou potravinu. Syrové mléko je možné zakoupit přímo v hospodářství nebo prostřednictvím prodejních automatů. Studie sledovala mikrobiologickou kvalitu syrového kravského mléka prodávaného prostřednictvím mléčných automatů. U vzorků byl sledován celkový počet mikroorganismů (CPM), což je významný ukazatelem mikrobiologické kvality syrového mléka. Vzorky byly odebírány z 5 automatů v Brně zásobovaných dvěma farmami. Celkem bylo v období od srpna 2017 do září 2021 odebráno 210 vzorků syrového kravského mléka. CPM stanovený v odebraných vzorcích se pohyboval od 2,70 do 9,30 log KTJ/ml. Limit pro toto mikrobiologické kritériu (300 000 KTJ/ml) uvedený v nařízení č. 853/2004 ve znění pozdějších předpisů byl překročen u 100 vzorků (47,6 %). V případě syrového mléka je důležité dodržovat teplotu a dobu při jeho skladování a mléko před konzumací tepelně ošetřit.

  • Název v anglickém jazyce

    Microbiological quality of raw cow's milk from milk vending machines in Brno

  • Popis výsledku anglicky

    Raw milk provides suitable conditions for the survival and growth of microorganisms. It is considered a risky food as a possible source of zoonotic agents. Raw milk can be bought directly on the farm or through vending machines. The study focuses on the microbiological quality of raw cow&apos;s milk sold through milk vending machines. The aerobic plate count (APC) was monitored in the samples, which is an important indicator of the microbiological quality of raw milk. Samples were taken from 5 vending machines in Brno (Czechia) supplied by two farms. A total of 210 samples of raw cow&apos;s milk were taken in the period from August 2017 to September 2021. The APC determined in the samples taken ranged from 2.70 to 9.30 log cfu / ml. The limit for this microbiological criterion (300,000 CFU / ml) specified in Regulation No. 853/2004, as amended, was exceeded in 100 samples (47.6 %). In the case of raw milk, it is important to observe the temperature and storage time and to heat-treat the milk before consumption.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Veterinářství

  • ISSN

    0506-8231

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    72

  • Číslo periodika v rámci svazku

    8

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    468-472

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus