Fermentovaný nápoj z ovčí syrovátky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F10%3ATOVCIS10" target="_blank" >RIV/26722861:_____/10:TOVCIS10 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Fermentovaný nápoj z ovčí syrovátky
Popis výsledku v původním jazyce
Jedná se o nápoj ze syrovátky z ovčího sýra, který je pro lidský organismus lehce stravitelný. Rovněž významná je nutriční hodnota obsahem minerálních látek, zbytkovým podílem syrovátkových bílkovin a nízkým obsahem tuku. Obsah probiotických mikroorganismů Enterococcus faecium a bakterií smetanové mezofilní kultury zvyšují zdravotní význam tohoto nápoje. Výrobní postup se skládá z filtrace syrovátky, záhřevu a separace syrovátkových bílkovin. Syrovátka vychlazená na teplotu kultivace se zakysá mezofilnísmetanovou kulturou a probiotickou kulturou. Po kultivaci a dosažení vyhovující aktivní kyselosti následuje chlazení. Vychlazený fermentovaný nápoj se plní do spotřebitelských obalů bez ochucení nebo ochucený ovocnou složkou. Finální produkt se uchováváchlazený.
Název v anglickém jazyce
Fermented drink from sheep whey
Popis výsledku anglicky
This is a sheep whey drink, which is easily digestible by the human organism. Nutritional value is important also because of minerals content, remanent part of whey protein and low in fat. The content of probiotic Enterococcus faecium and creamy mesophilic bacteria culture increases the health benefit of this drink. Production process includes whey filtration, heating and separation of whey proteins. Whey cooled to a temperature of cultivation, is fermented by mesophilic and probiotic culture. Chillingafter cultivation adjusts satisfactory active acidity. Chilled fermented drink with or without fruit ingredients is filled into consumer packages. Final product is kept refrigerated.
Klasifikace
Druh
Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
TOVCIS10
Číselná identifikace
—
Technické parametry
Novostí technologie je zpracování ovčí syrovátky, vedlejšího produktu výroby sýrů, na fermentovaný lehce stravitelný nápoj. Nutriční význam je v obsahu minerálů, syrovátkových bílkovin, nízkém obsahu tuku, probiotických bakterií a smetanové kultury.
Ekonomické parametry
Výrobek rozšiřuje spektrum BIO regionálních výrobků na trhu. Roční výroba je 5000 až 10 000 l v hodnotě 50 000 až 100 000 Kč ročně. Dalším efektem je obhospodařování půdy ve znevýhodněných oblastech, zaměstananost a údržba krajiny.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
26722861
Název vlastníka
Výzkumný ústav mlékárenský, s.r.o.
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—