Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Fermentovaný nápoj z ovčí syrovátky

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F10%3ATOVCIS10" target="_blank" >RIV/26722861:_____/10:TOVCIS10 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Fermentovaný nápoj z ovčí syrovátky

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Jedná se o nápoj ze syrovátky z ovčího sýra, který je pro lidský organismus lehce stravitelný. Rovněž významná je nutriční hodnota obsahem minerálních látek, zbytkovým podílem syrovátkových bílkovin a nízkým obsahem tuku. Obsah probiotických mikroorganismů Enterococcus faecium a bakterií smetanové mezofilní kultury zvyšují zdravotní význam tohoto nápoje. Výrobní postup se skládá z filtrace syrovátky, záhřevu a separace syrovátkových bílkovin. Syrovátka vychlazená na teplotu kultivace se zakysá mezofilnísmetanovou kulturou a probiotickou kulturou. Po kultivaci a dosažení vyhovující aktivní kyselosti následuje chlazení. Vychlazený fermentovaný nápoj se plní do spotřebitelských obalů bez ochucení nebo ochucený ovocnou složkou. Finální produkt se uchováváchlazený.

  • Název v anglickém jazyce

    Fermented drink from sheep whey

  • Popis výsledku anglicky

    This is a sheep whey drink, which is easily digestible by the human organism. Nutritional value is important also because of minerals content, remanent part of whey protein and low in fat. The content of probiotic Enterococcus faecium and creamy mesophilic bacteria culture increases the health benefit of this drink. Production process includes whey filtration, heating and separation of whey proteins. Whey cooled to a temperature of cultivation, is fermented by mesophilic and probiotic culture. Chillingafter cultivation adjusts satisfactory active acidity. Chilled fermented drink with or without fruit ingredients is filled into consumer packages. Final product is kept refrigerated.

Klasifikace

  • Druh

    Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    TOVCIS10

  • Číselná identifikace

  • Technické parametry

    Novostí technologie je zpracování ovčí syrovátky, vedlejšího produktu výroby sýrů, na fermentovaný lehce stravitelný nápoj. Nutriční význam je v obsahu minerálů, syrovátkových bílkovin, nízkém obsahu tuku, probiotických bakterií a smetanové kultury.

  • Ekonomické parametry

    Výrobek rozšiřuje spektrum BIO regionálních výrobků na trhu. Roční výroba je 5000 až 10 000 l v hodnotě 50 000 až 100 000 Kč ročně. Dalším efektem je obhospodařování půdy ve znevýhodněných oblastech, zaměstananost a údržba krajiny.

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    26722861

  • Název vlastníka

    Výzkumný ústav mlékárenský, s.r.o.

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence

  • Požadavek na licenční poplatek

    Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem