Nápoj z ovčího mléka s obsahem jogurtových a probatických bakterií mléčného kvašení
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F12%3AZZSHMI12" target="_blank" >RIV/26722861:_____/12:ZZSHMI12 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nápoj z ovčího mléka s obsahem jogurtových a probatických bakterií mléčného kvašení
Popis výsledku v původním jazyce
Základní surovinou pro výrobu zakysaného nápoje je směs kravského a ovčího mléka a také kravské a ovčí syrovátky. Ověřený výrobní postup se skládá z filtrace syrovátky, přípravy směsi kravského mléka s podílem ovčího resp. kravské syrovátky. Na teplotu kultivace vychlazená směs mléka a syrovátky se zakysá jogurtovou a probiotickou kulturou a po kultivaci a dosažení vyhovující aktivní kyselosti následuje chlazení. Vychlazený fermentovaný nápoj se plní do spotřebitelských obalů bez ochucení nebo ochucenýovocnou složkou. Finální produkt se uchovává chlazený. Zakysaný nápoj obsahuje kombinaci jogurtových bakterií mléčného kvašení a probiotickou kulturu Enterococcus faecium.
Název v anglickém jazyce
Drink from sheep milk containing yoghurt and probiotic lactic acid bacteria
Popis výsledku anglicky
Mix of cow and sheep milk and also cow and sheep whey is base for the manufacture of this drink. Verified production process includes whey filtration, preparation of mix of cow milk with part of sheep or cow whey. Mix of milk and whey cooled to a temperature of cultivation is fermented by lactic acid bacteria. Chilling after cultivation adjusts satisfactory active acidity. Chilled fermented drink with or without fruit ingredients is filled into consumer packages. Final product is kept refrigerated. Fermented drink contains a combination of jogurth lactic acid bacteria and probiotic culture Enterococcus faecium.
Klasifikace
Druh
Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
ZZSHMI12
Číselná identifikace
—
Technické parametry
Novostí technologie je použití ve výrobě fermentovaného nápoje směsi ovčího a kravského mléka resp. syrovátky. Zdravotní význam mimo minerálních látek obsažených v základní surovině je navýšen o zdravotní význam obsahem jogurtových a probiotických bakterií mléčného kvašení
Ekonomické parametry
Výrobek je zpestřením trhu o nápoj s vysokou nutriční hodnotou. Roční výroba cca 50 tis. litrů ročně.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
26722861
Název vlastníka
Výzkumný ústav mlékárenský, s.r.o.
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—