Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nápoj na bázi směsi kravské a ovčí syrovátky zakysaný bakteriemi mléčného kvašení

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F12%3A43869177" target="_blank" >RIV/70883521:28110/12:43869177 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/26722861:_____/12:ZZSDRK12

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Nápoj na bázi směsi kravské a ovčí syrovátky zakysaný bakteriemi mléčného kvašení

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Základní surovinou pro výrobu syrovátkového nápoje je kravská a ovčí syrovátka. Syrovátka je fermentována směsnou kulturou bakterií mléčného kvašení. Obměnou může být přidání ovocných koncentrátů. Benefity navrženého výrobku: zhodnocení odpadní suroviny(syrovátky) a odstranění ekologické zátěže; významná nutriční hodnota nápoje z ovčí syrovátky daná obsahem minerálních látek (hořčík, vápník, draslík, sodík); vhodnost nápoje z důvodu obsahu vitamínu B, C a E; působí příznivě na metabolismus.

  • Název v anglickém jazyce

    Cow and sheep whey beverage fermented by lactic acid bacteria

  • Popis výsledku anglicky

    The basic raw materials for the production of whey drinks are cow's and sheep's milk whey. Whey is fermented by a mixed culture of lactic acid bacteria. A variation may be added to fruit concentrates. Benefits of the proposed product: assessment of the waste material (whey) and elimination of environmental burdens; significant nutritional value of sheep whey beverages given mineral content (magnesium, calcium, potassium, sodium); suitability drinks because of their content of vitamin B, C and E; has a positive effect on the metabolism.

Klasifikace

  • Druh

    Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    28/2012

  • Číselná identifikace

  • Technické parametry

    Hodnocení kvality nápoje po době uskladnění - po dobu skladování 28 dní nebyly sledovány změny v konzistenci a chuti nápoje - počty mléčné mikroflóry mikroorganismů obsaženy v denzitně 106 KTJ/ml. Uzavřena smlouva o využití výsledků mezi smluvními stranami Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o. Praha 6 (IČ 26722861), Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (IČ 70883521) a Bryndziareň a syráreň s.r.o. Zvolenská Slatina (IČ 36040690). Datum uzavření 15.10.2012.

  • Ekonomické parametry

    Toto řešení se týká využití odpadní suroviny ? syrovátky, a to v širokém rozsahu, nakolik není nutné míchání syrovátky s mlékem, aby bylo dosaženo žádaných senzorických parametrů. Produkce syrovátky u daného výrobce představuje cca 3 tis litrů/den. Jejíodstranění jako odpadu představuje pro podnik kromě ekonomické zátěže, také zátěž ekologickou. Možnosti využití syrovátky pro výrobu fermentovaného nápoje je bez dalších investic do zařízení a s minimálními náklady na materiál. Výsledkem je produkt spadající do oblasti ?speciálních funkčních potravin? pro zdravou výživu, což přispívá k vyšší přidané hodnotě a konkurenceschopnosti uživatele výsledku.

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    70883521

  • Název vlastníka

    Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o. Praha 6, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence

  • Požadavek na licenční poplatek

    Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem