Nápoj na bázi směsi kravské a ovčí syrovátky zakysaný bakteriemi mléčného kvašení
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F12%3A43869177" target="_blank" >RIV/70883521:28110/12:43869177 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/26722861:_____/12:ZZSDRK12
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nápoj na bázi směsi kravské a ovčí syrovátky zakysaný bakteriemi mléčného kvašení
Popis výsledku v původním jazyce
Základní surovinou pro výrobu syrovátkového nápoje je kravská a ovčí syrovátka. Syrovátka je fermentována směsnou kulturou bakterií mléčného kvašení. Obměnou může být přidání ovocných koncentrátů. Benefity navrženého výrobku: zhodnocení odpadní suroviny(syrovátky) a odstranění ekologické zátěže; významná nutriční hodnota nápoje z ovčí syrovátky daná obsahem minerálních látek (hořčík, vápník, draslík, sodík); vhodnost nápoje z důvodu obsahu vitamínu B, C a E; působí příznivě na metabolismus.
Název v anglickém jazyce
Cow and sheep whey beverage fermented by lactic acid bacteria
Popis výsledku anglicky
The basic raw materials for the production of whey drinks are cow's and sheep's milk whey. Whey is fermented by a mixed culture of lactic acid bacteria. A variation may be added to fruit concentrates. Benefits of the proposed product: assessment of the waste material (whey) and elimination of environmental burdens; significant nutritional value of sheep whey beverages given mineral content (magnesium, calcium, potassium, sodium); suitability drinks because of their content of vitamin B, C and E; has a positive effect on the metabolism.
Klasifikace
Druh
Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
28/2012
Číselná identifikace
—
Technické parametry
Hodnocení kvality nápoje po době uskladnění - po dobu skladování 28 dní nebyly sledovány změny v konzistenci a chuti nápoje - počty mléčné mikroflóry mikroorganismů obsaženy v denzitně 106 KTJ/ml. Uzavřena smlouva o využití výsledků mezi smluvními stranami Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o. Praha 6 (IČ 26722861), Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (IČ 70883521) a Bryndziareň a syráreň s.r.o. Zvolenská Slatina (IČ 36040690). Datum uzavření 15.10.2012.
Ekonomické parametry
Toto řešení se týká využití odpadní suroviny ? syrovátky, a to v širokém rozsahu, nakolik není nutné míchání syrovátky s mlékem, aby bylo dosaženo žádaných senzorických parametrů. Produkce syrovátky u daného výrobce představuje cca 3 tis litrů/den. Jejíodstranění jako odpadu představuje pro podnik kromě ekonomické zátěže, také zátěž ekologickou. Možnosti využití syrovátky pro výrobu fermentovaného nápoje je bez dalších investic do zařízení a s minimálními náklady na materiál. Výsledkem je produkt spadající do oblasti ?speciálních funkčních potravin? pro zdravou výživu, což přispívá k vyšší přidané hodnotě a konkurenceschopnosti uživatele výsledku.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
70883521
Název vlastníka
Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o. Praha 6, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—