Nápoj z ovčího mléka s obsahem jogurtových a probiotických bakterií mléčného kvašení
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F12%3A43869173" target="_blank" >RIV/70883521:28110/12:43869173 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nápoj z ovčího mléka s obsahem jogurtových a probiotických bakterií mléčného kvašení
Popis výsledku v původním jazyce
Základní surovinou pro výrobu zakysaného nápoje je směs kravského a ovčího mléka a kravské resp. ovčí syrovátky, které jsou vedlejším produktem výroby sýrů. Zakysaný nápoj obsahuje kombinaci jogurtových bakterií mléčného kvašení s probiotickou kulturou Enterococcus faecium. Benefity navrženého výrobku: významná nutriční hodnota navýšená o minerální látky a syrovátkové bílkoviny přidaným podílem ovčí syrovátky; zvýšení zdravotního významu obsahem probiotických bakterií; osvěžující lahodně kyselý nápoj smožností ochucení ovocnou složkou v bio kvalitě.
Název v anglickém jazyce
Sheep's milk beverage containing yogurt and probiotic lactic acid bacteria
Popis výsledku anglicky
The basic raw material for the production of fermented beverages is a blend of cow's and sheep's milk and whey which is a waste-product of cheese production. Fermented drink contains a combination of yogurt lactic acid bacteria and probiotic culture of Enterococcus faecium. Benefits of the proposed product: significant nutritional value plus minerals and whey protein; increasing the health significance due addition of probiotic bacteria; deliciously tangy refreshing drink with fruit flavoring ingredientin Organic Farming.
Klasifikace
Druh
Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
27/2012
Číselná identifikace
—
Technické parametry
Senzorické hodnocení nápoje z ovčího mléka po výrobě - vzhled kompaktní, bez uvolněné syrovátky - konzistence hustá, hladká - chuť čistá, mléčně nakyslá. Hodnocení kvality nápoje po době uskladnění - po dobu skladování 14 dní nebyly sledovány změny v konzistenci a chuti nápoje - počty jogurtových mikroorganismů jsou obsaženy v denzitě 108 KTJ/ml - počty probiotických mikroorganismů se pohybují řádově v denzitě 106 KTJ/ml - vyrobený nápoj z ovčího mléka splňuje obsah bakterií mléčného kvašení daný vyhláškou 77/2003 Sb. Uzavřena smlouva o využití výsledků mezi smluvními stranami Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o. Praha 6 (IČ 26722861), Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (IČ 70883521) a Bryndziareň a syráreň s.r.o. Zvolenská Slatina (IČ 36040690). Datum uzavření 30.5.2012.
Ekonomické parametry
Použití probiotických bakterií v potravinách a produkce takzvaných funkčních potravin se stává trendem a představuje významnou možnost zvyšování přidané hodnoty v potravinářském průmyslu. Zavedení probiotického nápoje do výroby s minimálními náklady je nesporným zvýšením konkurenceschopnosti uživatele výsledku. Toto řešení poskytuje kromě obohacení sortimentu o atraktivní nutriční produkt, především využití odpadní suroviny po výrobě sýra ? syrovátky. Možnosti využití syrovátky pro výrobu probiotickéhonápoje je v podstatě bez dalších nákladů z hlediska investic do zařízení a s minimálními náklady na surovinový materiál.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
70883521
Název vlastníka
Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o. Praha 6, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—