Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nápoj z ovčího mléka s obsahem jogurtových a probiotických bakterií mléčného kvašení

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F12%3A43869173" target="_blank" >RIV/70883521:28110/12:43869173 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Nápoj z ovčího mléka s obsahem jogurtových a probiotických bakterií mléčného kvašení

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Základní surovinou pro výrobu zakysaného nápoje je směs kravského a ovčího mléka a kravské resp. ovčí syrovátky, které jsou vedlejším produktem výroby sýrů. Zakysaný nápoj obsahuje kombinaci jogurtových bakterií mléčného kvašení s probiotickou kulturou Enterococcus faecium. Benefity navrženého výrobku: významná nutriční hodnota navýšená o minerální látky a syrovátkové bílkoviny přidaným podílem ovčí syrovátky; zvýšení zdravotního významu obsahem probiotických bakterií; osvěžující lahodně kyselý nápoj smožností ochucení ovocnou složkou v bio kvalitě.

  • Název v anglickém jazyce

    Sheep's milk beverage containing yogurt and probiotic lactic acid bacteria

  • Popis výsledku anglicky

    The basic raw material for the production of fermented beverages is a blend of cow's and sheep's milk and whey which is a waste-product of cheese production. Fermented drink contains a combination of yogurt lactic acid bacteria and probiotic culture of Enterococcus faecium. Benefits of the proposed product: significant nutritional value plus minerals and whey protein; increasing the health significance due addition of probiotic bacteria; deliciously tangy refreshing drink with fruit flavoring ingredientin Organic Farming.

Klasifikace

  • Druh

    Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    27/2012

  • Číselná identifikace

  • Technické parametry

    Senzorické hodnocení nápoje z ovčího mléka po výrobě - vzhled kompaktní, bez uvolněné syrovátky - konzistence hustá, hladká - chuť čistá, mléčně nakyslá. Hodnocení kvality nápoje po době uskladnění - po dobu skladování 14 dní nebyly sledovány změny v konzistenci a chuti nápoje - počty jogurtových mikroorganismů jsou obsaženy v denzitě 108 KTJ/ml - počty probiotických mikroorganismů se pohybují řádově v denzitě 106 KTJ/ml - vyrobený nápoj z ovčího mléka splňuje obsah bakterií mléčného kvašení daný vyhláškou 77/2003 Sb. Uzavřena smlouva o využití výsledků mezi smluvními stranami Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o. Praha 6 (IČ 26722861), Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (IČ 70883521) a Bryndziareň a syráreň s.r.o. Zvolenská Slatina (IČ 36040690). Datum uzavření 30.5.2012.

  • Ekonomické parametry

    Použití probiotických bakterií v potravinách a produkce takzvaných funkčních potravin se stává trendem a představuje významnou možnost zvyšování přidané hodnoty v potravinářském průmyslu. Zavedení probiotického nápoje do výroby s minimálními náklady je nesporným zvýšením konkurenceschopnosti uživatele výsledku. Toto řešení poskytuje kromě obohacení sortimentu o atraktivní nutriční produkt, především využití odpadní suroviny po výrobě sýra ? syrovátky. Možnosti využití syrovátky pro výrobu probiotickéhonápoje je v podstatě bez dalších nákladů z hlediska investic do zařízení a s minimálními náklady na surovinový materiál.

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    70883521

  • Název vlastníka

    Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o. Praha 6, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence

  • Požadavek na licenční poplatek

    Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem