Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Technologie výroby jogurtu se sníženým obsahem kyseliny D(-)-mléčné

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F11%3AZZACID11" target="_blank" >RIV/26722861:_____/11:ZZACID11 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Technologie výroby jogurtu se sníženým obsahem kyseliny D(-)-mléčné

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Navržena a v provozních podmínkách ověřena byla technologie výroby jogurtu se sníženým obsahem kyseliny D(-)-mléčné, která je fyziologicky hůře odbouratelná než L(+)-izomer. Zatímco běžné jogurty obsahují 100 ? 1000 mg/100 g kyseliny D(-)-mléčné, jogurtpodle navržené technologie méně než 10 mg/100 g. Denzita Streptococcus thermophilus se pohybuje od 2 x 107 KTJ/g do 2 x 109 KTJ/g a denzita Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus, od 5 x 103 KTJ/g do 9 x 105 KTJ/g.

  • Název v anglickém jazyce

    Manufacturing technology of yoghurt with lowered content of D(-)-lactic acid

  • Popis výsledku anglicky

    Manufacturing technology of yoghurt with lowered content of D(-)-lactic acid, which is physiologically worse degradable than L(+)-isomer, was designed and proved under the production conditions. While common yoghurts contain 100 - 1000 mg/100 g D(-)-lactic acid, yoghurt according to this technology less than 10 mg/100 g. Density of Streptococcus thermophilus varies from 2 x 107 cfu/g to 2 x 109 cfu/g, density of Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus from 5 x 103 cfu/g to 9 x 105 cfu/g.

Klasifikace

  • Druh

    Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI101B090" target="_blank" >QI101B090: Nové postupy produkce funkčních cereálních a mléčných potravin a funkčních nápojů s obsahem bioaktivních složek z vybraných rostlinných a živočišných zemědělských surovin s využitím probiotických mikroorganismů a postupy posuzování jejich kvality</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    ZZACID11

  • Číselná identifikace

  • Technické parametry

    Jogurt se sníženým obsahem kyseliny D(-)-mléčné obsahuje mléko a jogurtovou kulturu. Kyselina D(-)-mléčná méně než 10 mg/100 g, Str. thermophilus 2 x 107 - 2 x 109 KTJ/g, Lb. delbrueckii ssp. bulgaricus 5 x 103 - 9 x 105 KTJ/g, pH 4,0 - 4,2.

  • Ekonomické parametry

    Velikost produkce je předpokládána v roce 2012 cca 500 tis. litrů, které budou prodány výrobcům kojenecké a dětské výživy v ČR, Polsku a případně dalších zemích Evropské unie za cenu cca 15000 Kč nebo 600 Euro bez DPH za jeden kontejner. Předpokládaná produkce v letech 2012 ? 2016 a v letech následujících bude rostoucí a pohybovat se bude okolo průměrné hodnoty 800 tis. litrů ročně, přičemž její hodnota bude na průměrné úrovni 30 mil. Kč nebo 1,2 mil. Euro ročně. Očekávaný zisk za 5 let je 15 mil. Kč

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    26722861

  • Název vlastníka

    Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o.

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence

  • Požadavek na licenční poplatek

    Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem