Technologie výroby jogurtu se sníženým obsahem kyseliny D(-)-mléčné
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F11%3AZZACID11" target="_blank" >RIV/26722861:_____/11:ZZACID11 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Technologie výroby jogurtu se sníženým obsahem kyseliny D(-)-mléčné
Popis výsledku v původním jazyce
Navržena a v provozních podmínkách ověřena byla technologie výroby jogurtu se sníženým obsahem kyseliny D(-)-mléčné, která je fyziologicky hůře odbouratelná než L(+)-izomer. Zatímco běžné jogurty obsahují 100 ? 1000 mg/100 g kyseliny D(-)-mléčné, jogurtpodle navržené technologie méně než 10 mg/100 g. Denzita Streptococcus thermophilus se pohybuje od 2 x 107 KTJ/g do 2 x 109 KTJ/g a denzita Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus, od 5 x 103 KTJ/g do 9 x 105 KTJ/g.
Název v anglickém jazyce
Manufacturing technology of yoghurt with lowered content of D(-)-lactic acid
Popis výsledku anglicky
Manufacturing technology of yoghurt with lowered content of D(-)-lactic acid, which is physiologically worse degradable than L(+)-isomer, was designed and proved under the production conditions. While common yoghurts contain 100 - 1000 mg/100 g D(-)-lactic acid, yoghurt according to this technology less than 10 mg/100 g. Density of Streptococcus thermophilus varies from 2 x 107 cfu/g to 2 x 109 cfu/g, density of Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus from 5 x 103 cfu/g to 9 x 105 cfu/g.
Klasifikace
Druh
Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI101B090" target="_blank" >QI101B090: Nové postupy produkce funkčních cereálních a mléčných potravin a funkčních nápojů s obsahem bioaktivních složek z vybraných rostlinných a živočišných zemědělských surovin s využitím probiotických mikroorganismů a postupy posuzování jejich kvality</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
ZZACID11
Číselná identifikace
—
Technické parametry
Jogurt se sníženým obsahem kyseliny D(-)-mléčné obsahuje mléko a jogurtovou kulturu. Kyselina D(-)-mléčná méně než 10 mg/100 g, Str. thermophilus 2 x 107 - 2 x 109 KTJ/g, Lb. delbrueckii ssp. bulgaricus 5 x 103 - 9 x 105 KTJ/g, pH 4,0 - 4,2.
Ekonomické parametry
Velikost produkce je předpokládána v roce 2012 cca 500 tis. litrů, které budou prodány výrobcům kojenecké a dětské výživy v ČR, Polsku a případně dalších zemích Evropské unie za cenu cca 15000 Kč nebo 600 Euro bez DPH za jeden kontejner. Předpokládaná produkce v letech 2012 ? 2016 a v letech následujících bude rostoucí a pohybovat se bude okolo průměrné hodnoty 800 tis. litrů ročně, přičemž její hodnota bude na průměrné úrovni 30 mil. Kč nebo 1,2 mil. Euro ročně. Očekávaný zisk za 5 let je 15 mil. Kč
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
26722861
Název vlastníka
Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o.
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—