Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití modifikovaných kalibračních vzorků se zvýšeným obsahem základních složek při kalibraci IR přístrojů pro kontrolu složení mléka

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F12%3AZNIRAN12" target="_blank" >RIV/26722861:_____/12:ZNIRAN12 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vumlekarensky.cz/upload/soubory/pdf/metodika-ir_kalibrace.pdf" target="_blank" >http://www.vumlekarensky.cz/upload/soubory/pdf/metodika-ir_kalibrace.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití modifikovaných kalibračních vzorků se zvýšeným obsahem základních složek při kalibraci IR přístrojů pro kontrolu složení mléka

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Metodika obsahuje návod na přípravu kalibračních vzorků se zvýšeným obsahem tuku, bílkovin a laktosy pro zajištění přesnosti měření IR přístrojů při analýzách mléka. Vzhledem k tomu, že modifikované vzorky mohou simulovat i složení technologicky zpracovaného meziproduktu v mlékárenských výrobách, je možné využít tyto vzorky i pro kontrolu IR analyzátorů mléka v mlékárnách jak při kontrole vstupní suroviny, tak při kontrole výrobního procesu.

  • Název v anglickém jazyce

    Application of modified calibration samples with increased content of main components for calibration of IR analyzers to following of milk composition.

  • Popis výsledku anglicky

    Methodics contains instructions for preparation of calibration samples with increased content of fat, protein and lactose to ensure accuracy of IR analyzers at milk analyses. Whereas the modified samples can simulate the composition technologically processed intermediate product in dairy production, it is possible to use these samples for control of the IR milk analyzers in dairies as for control of feedstock, as for control of the production process.

Klasifikace

  • Druh

    N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    ZNIRAN12

  • Číslo předpisu

    SVS/2012/043482-G , Ústřední veterinární správa státní veterinární správy

  • Technické parametry

    Metodika obsahuje ucelené informace o přípravě referenčních materiálů se standardizovaným složením pro kalibraci IR přístrojů při kontrole mléka. Součástí jsou přesné podmínky přípravy (teplota, způsob chlazení, konzervace vzorku, atd.). Metodika je lokalizována u Výzkumného ústavu mlékárenského s.r.o., IČ 26722861 a Českomoravské společnosti chovatelů v souladu se smlouvou o uplatnění certifikované metodiky mezi Výzkumným ústavem mlékárenským (poskytovatel) a Českomoravskou společností chovatelů , IČ 26162539 (uživatel) z 5.12.2012, Kontakt:Ing. Ondřej Elich, tel: 235354551-2, elich@milcom-as.cz

  • Ekonomické parametry

    Odhadované ekonomické přínosy nového přístupu ke kalibraci IR přístrojů vycházejí z předpokladu, že objem produkovaného mléka se České republice pohybuje v posledních letech kolem hodnoty 2 600 000 tun/rok. Při odhadované průměrné ceně 8 Kč/kg se tak jedná o obchod ve výši 20,8 mld Kč. U takto vysokých částek je klíčovým faktorem důvěra smluvních stran ve správnost měření základních složek mléka. Výkupní ceny mléka jsou tvořeny dvoustrannými dohodami producentů a zpracovatelů a často obsahují kromě fixní částky na kilogram dodaného mléka též bonusy (případně postihy) za nadstandardní obsah tuku a bílkovin v mléce. Tento příplatek se pohybuje okolo 10 haléřů za navýšení tuku či bílkovin o 0,1%. V důsledku tedy může standardizovaná kalibrace vytvořená pomocí modifikovaných vzorků ušetřit v případě snížení odchylky kalibrace o 0,03 % oproti původní kalibrace ušetřit až 5 haléřů/kg mléka.

  • Označení certifikačního orgánu

    Státní veterinární správa České republiky Slezská 7, Praha 2, 120 56

  • Datum certifikace

  • Způsoby využití výsledku

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů