Využití modifikovaných kalibračních vzorků se zvýšeným obsahem základních složek při kalibraci IR přístrojů pro kontrolu složení mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F12%3AZNIRAN12" target="_blank" >RIV/26722861:_____/12:ZNIRAN12 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vumlekarensky.cz/upload/soubory/pdf/metodika-ir_kalibrace.pdf" target="_blank" >http://www.vumlekarensky.cz/upload/soubory/pdf/metodika-ir_kalibrace.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití modifikovaných kalibračních vzorků se zvýšeným obsahem základních složek při kalibraci IR přístrojů pro kontrolu složení mléka
Popis výsledku v původním jazyce
Metodika obsahuje návod na přípravu kalibračních vzorků se zvýšeným obsahem tuku, bílkovin a laktosy pro zajištění přesnosti měření IR přístrojů při analýzách mléka. Vzhledem k tomu, že modifikované vzorky mohou simulovat i složení technologicky zpracovaného meziproduktu v mlékárenských výrobách, je možné využít tyto vzorky i pro kontrolu IR analyzátorů mléka v mlékárnách jak při kontrole vstupní suroviny, tak při kontrole výrobního procesu.
Název v anglickém jazyce
Application of modified calibration samples with increased content of main components for calibration of IR analyzers to following of milk composition.
Popis výsledku anglicky
Methodics contains instructions for preparation of calibration samples with increased content of fat, protein and lactose to ensure accuracy of IR analyzers at milk analyses. Whereas the modified samples can simulate the composition technologically processed intermediate product in dairy production, it is possible to use these samples for control of the IR milk analyzers in dairies as for control of feedstock, as for control of the production process.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
ZNIRAN12
Číslo předpisu
SVS/2012/043482-G , Ústřední veterinární správa státní veterinární správy
Technické parametry
Metodika obsahuje ucelené informace o přípravě referenčních materiálů se standardizovaným složením pro kalibraci IR přístrojů při kontrole mléka. Součástí jsou přesné podmínky přípravy (teplota, způsob chlazení, konzervace vzorku, atd.). Metodika je lokalizována u Výzkumného ústavu mlékárenského s.r.o., IČ 26722861 a Českomoravské společnosti chovatelů v souladu se smlouvou o uplatnění certifikované metodiky mezi Výzkumným ústavem mlékárenským (poskytovatel) a Českomoravskou společností chovatelů , IČ 26162539 (uživatel) z 5.12.2012, Kontakt:Ing. Ondřej Elich, tel: 235354551-2, elich@milcom-as.cz
Ekonomické parametry
Odhadované ekonomické přínosy nového přístupu ke kalibraci IR přístrojů vycházejí z předpokladu, že objem produkovaného mléka se České republice pohybuje v posledních letech kolem hodnoty 2 600 000 tun/rok. Při odhadované průměrné ceně 8 Kč/kg se tak jedná o obchod ve výši 20,8 mld Kč. U takto vysokých částek je klíčovým faktorem důvěra smluvních stran ve správnost měření základních složek mléka. Výkupní ceny mléka jsou tvořeny dvoustrannými dohodami producentů a zpracovatelů a často obsahují kromě fixní částky na kilogram dodaného mléka též bonusy (případně postihy) za nadstandardní obsah tuku a bílkovin v mléce. Tento příplatek se pohybuje okolo 10 haléřů za navýšení tuku či bílkovin o 0,1%. V důsledku tedy může standardizovaná kalibrace vytvořená pomocí modifikovaných vzorků ušetřit v případě snížení odchylky kalibrace o 0,03 % oproti původní kalibrace ušetřit až 5 haléřů/kg mléka.
Označení certifikačního orgánu
Státní veterinární správa České republiky Slezská 7, Praha 2, 120 56
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů