Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení laktosy v mléčných materiálech s upraveným obsahem mléčné sušiny metodou HPLC

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F13%3AEL58" target="_blank" >RIV/26722861:_____/13:EL58 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení laktosy v mléčných materiálech s upraveným obsahem mléčné sušiny metodou HPLC

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Laktóza byla v mléčných materiálech s upraveným obsahem mléčné sušiny stanovena technikou vysokoúčinné kapalinové chromatografie na koloně Phenomenex Luna NH2 s refraktometrickou detekcí. Kvantifikace laktózy byla provedena metodou přídavku vnitřního standardu monohydrátu D(+)-melezitózy. Podrobněji byl sledován vliv navýšení obsahu mléčných bílkovin v mléčném vzorku přídavkem tekutých mléčných retentátů, sušeného nízkotučného a plnotučného mléka na obsah laktózy ve vzorku. V případě tekutých retentátůnebyl zaznamenán významný rozdíl v obsahu laktózy. Přídavkem sušeného mléka se obsah laktózy zvýšil z původních 4,65 g/100 g na 4,93 až 5,66 g/100 g. Výsledky stanovení laktózy technikou HPLC odpovídaly předpokládanému obsahu laktózy vypočtenému z hmotnostní bilance jednotlivých přídavků. Získané výsledky potvrdily, že metoda je vhodná pro stanovení laktózy v mléčných matricích s upraveným obsahem mléčné sušiny.

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of lactose in dairy materials with modified milk dry matter content by HPLC

  • Popis výsledku anglicky

    Lactose in milk material with modified milk dry matter content was determined using high pressure liquid chromatography on Phenomenex Luna NH2 column with refractometric detection. Quantification of lactose was performed by addition of the monohydrate D(+)-melezitose internal standard.The effect of increase of milk proteins content in milk sample by addition liquid milk retentates, dried skim and whole milk for lactose content of the sample was followed in great detail. In the case of liquid retentate wasn?t observed significant difference in the content of lactose. The content of lactose was increased by addition of dried milk from original 4,65 g/100 g to 4,93 to 5,66 g/100 g. The results of determination of lactose by HPLC were similar as presumed content of lactose calculated from the mass balance of individual portions. The results verified that the method is suitable for determination of lactose in dairy materials with modified milk dry matter content.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy - Zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    24

  • Číslo periodika v rámci svazku

    139

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    "iv"-"vii"

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus