Stanovení laktosy v mléčných materiálech s upraveným obsahem mléčné sušiny metodou HPLC
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F13%3AEL58" target="_blank" >RIV/26722861:_____/13:EL58 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení laktosy v mléčných materiálech s upraveným obsahem mléčné sušiny metodou HPLC
Popis výsledku v původním jazyce
Laktóza byla v mléčných materiálech s upraveným obsahem mléčné sušiny stanovena technikou vysokoúčinné kapalinové chromatografie na koloně Phenomenex Luna NH2 s refraktometrickou detekcí. Kvantifikace laktózy byla provedena metodou přídavku vnitřního standardu monohydrátu D(+)-melezitózy. Podrobněji byl sledován vliv navýšení obsahu mléčných bílkovin v mléčném vzorku přídavkem tekutých mléčných retentátů, sušeného nízkotučného a plnotučného mléka na obsah laktózy ve vzorku. V případě tekutých retentátůnebyl zaznamenán významný rozdíl v obsahu laktózy. Přídavkem sušeného mléka se obsah laktózy zvýšil z původních 4,65 g/100 g na 4,93 až 5,66 g/100 g. Výsledky stanovení laktózy technikou HPLC odpovídaly předpokládanému obsahu laktózy vypočtenému z hmotnostní bilance jednotlivých přídavků. Získané výsledky potvrdily, že metoda je vhodná pro stanovení laktózy v mléčných matricích s upraveným obsahem mléčné sušiny.
Název v anglickém jazyce
Determination of lactose in dairy materials with modified milk dry matter content by HPLC
Popis výsledku anglicky
Lactose in milk material with modified milk dry matter content was determined using high pressure liquid chromatography on Phenomenex Luna NH2 column with refractometric detection. Quantification of lactose was performed by addition of the monohydrate D(+)-melezitose internal standard.The effect of increase of milk proteins content in milk sample by addition liquid milk retentates, dried skim and whole milk for lactose content of the sample was followed in great detail. In the case of liquid retentate wasn?t observed significant difference in the content of lactose. The content of lactose was increased by addition of dried milk from original 4,65 g/100 g to 4,93 to 5,66 g/100 g. The results of determination of lactose by HPLC were similar as presumed content of lactose calculated from the mass balance of individual portions. The results verified that the method is suitable for determination of lactose in dairy materials with modified milk dry matter content.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - Zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
24
Číslo periodika v rámci svazku
139
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
"iv"-"vii"
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—