Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Parametry ovlivňující viskozitu kozího mléka

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43909003" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43909003 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1" target="_blank" >http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Parametry ovlivňující viskozitu kozího mléka

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kozí mléko je v posledních letech velmi často diskutovaným tématem. Kozí mléko obsahovalo průměrně kolem 11,02% sušiny, 2,6 % bílkovin, 3,2 % tuku a 4,4 % laktosy. Viskozita kozího mléka byla měřena na rotačním viskozimetru Brookfield DV2T se soustředným válcovým systémem. Smyková rychlost byla 100 s-1, při 20oC. Viskozita individuálních vzorků kozího mléka se pohybovala v rozmezí 1,475 až 1,850 mPaBULLET OPERATORs. Na zvýšení viskozity má vliv zvyšující se sušina, obsah tuku a obsah laktosy. Naopak ke snížení viskozity dochází se zvyšujícím se obsah bílkovin a s narůstajícím počtem somatických buněk. Pokud dojde ke zvýšení hodnoty pH dochází ke zvýšení viskozity kozího mléka. Což bylo potvrzené i titrační kyselostí, kdy se zvýšením titrační kyselosti dojde ke snížení viskozity individuálních vzorků kozího mléka.

  • Název v anglickém jazyce

    Parameters with influence to viscosity of goat milk

  • Popis výsledku anglicky

    The viscosity is one of the parameters which had influence on rheology of fluid milk. Goat's milk came from two farms where they breed White shorthair goats. The milk was obtained from goats, which are on second and third lactation, from the morning milking. The viscosity is affected by fat, protein, temperature, pH, or even the age of the milk. Milk samples were characterised by chemical analysis such as content of fat, dry matter, protein content, lactose, and titratable acidity. The viscosity was measured on a Brookfield viscometer DV2T with shear rate of 100 s-1 , the somatic cells count was determined in the central laboratory using Bentley Somacount 150. The somatic cells were in range from 112 000 to 2903000 cells/mL in samples of goat milk. It was determinated average pH 6.63 of goat milk. The titratable acidity was in range from 3.7 to 8.5oSH. Content of dry matter was in range from 9.54 to 13.78%. Average content of fat was 3.19%, proteins 2.60% and lactose 4.39%. Viscosity of goat milk was in range from 1.475 to 1.850 mPaBULLET OPERATORs. The increase of viscosity has effected of increasing dry matter content, fat content and lactose content. Conversely, a decrease of viscosity occurs with increased protein content and with an increasing somatic cells count.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-405-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    251-257

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    9. 3. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku