Parametry ovlivňující viskozitu kozího mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43909003" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43909003 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1" target="_blank" >http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Parametry ovlivňující viskozitu kozího mléka
Popis výsledku v původním jazyce
Kozí mléko je v posledních letech velmi často diskutovaným tématem. Kozí mléko obsahovalo průměrně kolem 11,02% sušiny, 2,6 % bílkovin, 3,2 % tuku a 4,4 % laktosy. Viskozita kozího mléka byla měřena na rotačním viskozimetru Brookfield DV2T se soustředným válcovým systémem. Smyková rychlost byla 100 s-1, při 20oC. Viskozita individuálních vzorků kozího mléka se pohybovala v rozmezí 1,475 až 1,850 mPaBULLET OPERATORs. Na zvýšení viskozity má vliv zvyšující se sušina, obsah tuku a obsah laktosy. Naopak ke snížení viskozity dochází se zvyšujícím se obsah bílkovin a s narůstajícím počtem somatických buněk. Pokud dojde ke zvýšení hodnoty pH dochází ke zvýšení viskozity kozího mléka. Což bylo potvrzené i titrační kyselostí, kdy se zvýšením titrační kyselosti dojde ke snížení viskozity individuálních vzorků kozího mléka.
Název v anglickém jazyce
Parameters with influence to viscosity of goat milk
Popis výsledku anglicky
The viscosity is one of the parameters which had influence on rheology of fluid milk. Goat's milk came from two farms where they breed White shorthair goats. The milk was obtained from goats, which are on second and third lactation, from the morning milking. The viscosity is affected by fat, protein, temperature, pH, or even the age of the milk. Milk samples were characterised by chemical analysis such as content of fat, dry matter, protein content, lactose, and titratable acidity. The viscosity was measured on a Brookfield viscometer DV2T with shear rate of 100 s-1 , the somatic cells count was determined in the central laboratory using Bentley Somacount 150. The somatic cells were in range from 112 000 to 2903000 cells/mL in samples of goat milk. It was determinated average pH 6.63 of goat milk. The titratable acidity was in range from 3.7 to 8.5oSH. Content of dry matter was in range from 9.54 to 13.78%. Average content of fat was 3.19%, proteins 2.60% and lactose 4.39%. Viscosity of goat milk was in range from 1.475 to 1.850 mPaBULLET OPERATORs. The increase of viscosity has effected of increasing dry matter content, fat content and lactose content. Conversely, a decrease of viscosity occurs with increased protein content and with an increasing somatic cells count.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-405-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
251-257
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
9. 3. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—