Sledování vybraných parametrů kozího mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F07%3A00000951" target="_blank" >RIV/62157124:16270/07:00000951 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Sledování vybraných parametrů kozího mléka
Popis výsledku v původním jazyce
V práci byl sledován obsah bílkovin (B), tuku (T), laktózy (L), tukuprosté sušiny (TPS) a obsah somatických buněk (SB) v syrovém kozím mléce z Kozí farmy Šošůvka v Jihomoravském kraji. Vzorky byly odebírány po odstavu kůzlat od dubna 2005 do listopadu téhož roku. Pro stanovení jednotlivých složek byly použity fyzikálně-chemické metody, které podávají informace o jejich průměrném obsahu v mléce. Těmito metodami byl stanoven obsah bílkovin 2,78 %, tuku 3,06 %, laktózy 4,52 %, tukuprosté sušiny 7,84 % a počet somatických buněk 1875 tis./ml. Na kozí mléko působí celá řada faktorů, které mají přímý vliv na jeho složení. Zejména vliv výživy, kde významný byl přechod z letní krmné dávky na zimní krmnou dávku a naopak.
Název v anglickém jazyce
Monitoring of selected parametres from Goat milk
Popis výsledku anglicky
The aim of this study is monitoring of selected parametres from goat milk. Milk samples were collected in the period from April to October 2003 in Goat farm Šošůvka. Chemical and physical milk properties were analysed, protein, fat, lactose, fat free drymatter content and somatic cells count. The average chemical composition of goat´s milk was follows: protein 2,78 %, fat 3,06 %, lactose 4,52 %, fat free dry matter 7,84 % and SCC 1875 tis./ml. Milk composition´s level is influenced by a different of factors, of which the most significant is level of nutritions.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
sborník referátů ze semináře Farmářská výroba sýrů a kysaných mléčných výrobků IV.
ISBN
978-80-7375-057-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
40-41
Název nakladatele
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—