Detekce technologicky rizikových mikroorganismů v bílých sýrech a solných nálevech
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F13%3ANE45" target="_blank" >RIV/26722861:_____/13:NE45 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Detekce technologicky rizikových mikroorganismů v bílých sýrech a solných nálevech
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této práce bylo pomocí konvenční metody PCR detekovat a identifikovat vybrané druhy mikroorganismů, vyskytující se v bílých sýrech a solných nálevech, ve vazbě na případné vady. Metoda PCR byla vybrána z důvodu snadné proveditelnosti a nízkých finančních nákladů a byla doplněna o kultivační plotnovou metodu. Ve vyšetřovaných vzorcích nebyla metodou PCR prokázána přítomnost predikovaných enterokoků, bacilů ani spor C. tyrobutyricum, přestože plotnová metoda potvrdila přítomnost Clostridium sp. Na kontaminaci bílých sýrů a nálevů se podílely jiné technologicky rizikové mikroorganismy (zřejmě psychrotrofní bakterie, kvasinky nebo plísně s proteolytickou nebo lipolytickou aktivitou vzhledem k zápachu), které budou předmětem dalšího zkoumání, vč. rozšíření detekce nekultivovatelných mikroorganismů.
Název v anglickém jazyce
Detection of technologically risky microorganisms in white cheeses and salt brines
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to detect and identify selected species of microorganisms occurring in white cheese and salt brine, in custody possible defects, by use of conventional PCR method. The PCR method was chosen because of ease of feasibility and lowfinancing costs and was accompanied by a cultivation plate method. In investigated samples has not demonstrated the presence of predicted enterococci, bacilli or spores of C. tyrobutyricum, although the plate method confirmed the presence of Clostridiumsp. by use of PCR method. The contamination of white cheeses and salty brines participated in other technologically risky microorganisms (apparently psychrotrophic bacteria, yeast or fungi with proteolytic or lipolytic activity due to odor), which willbe the subject of further investigation, incl. extension of detection of uncultivated microorganisms.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210300" target="_blank" >QJ1210300: Systémy jištění kvality a bezpečnosti mlékárenských výrobků vhodnými metodami aplikovatelnými v praxi</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů