Stanovení Lactobacillus helveticus a Streptococcus thermophilus v tradičních kazašských sýrech vyrobených ze směsi kravského a kozího mléka pomocí qPCR
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43898496" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43898496 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22810/14:43898496
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení Lactobacillus helveticus a Streptococcus thermophilus v tradičních kazašských sýrech vyrobených ze směsi kravského a kozího mléka pomocí qPCR
Popis výsledku v původním jazyce
K detekci, identifikaci a kvantifikaci jak patogenů, tak technologicky významných mikroorganismů jsou v současné době používány metody založené na polymerázové řetězové reakci (PCR). Cílem práce bylo kvantifikovat Lactobacillus helveticus a Streptococcusthermophilus v sýrech vyrobených v Kazachstánu. K výrobě sýrů byla použita komerčně dostupná kultura FD-DVS DCC-260 (Christian Hansen), která se skládala z následujících bakterií mléčného kvašení: Lactococcus lactis subsp. cremoris, Lc. lactis subsp. lactis, Leu. mesenteroides subsp. cremoris, Lc. lactis subsp. diacetylactis, Lb. casei, Lb. helveticus a S. thermophilus. Stanovení Lb. helveticus a S. thermophilus pomocí qPCR bylo provedeno ve třech sýrech vyrobených z kravského mléka a třech sýrech ze směsi kravského a kozího mléka. Byly použity specifické primery pro Lb. helveticus (Jebavá a kol., in press), kterými byla sledována přítomnost genů kódujících peptidoglykan hydrolasy. Pro S. thermophilus byl vybrán primer z odborné litera
Název v anglickém jazyce
Determination of Lactobacillus helveticus and Streptococcus thermophilus in traditional Kazakh cheese made from blend of cow and goat milk using qPCR
Popis výsledku anglicky
Methods based on Polymerase Chain Reaction (PCR) are used for detection, identification and quantification of both pathogens and technologically important microorganisms. The aim of the study was to quantify Lactobacillus helveticus and Streptococcus thermophilus in cheese produced in Kazakhstan. Determination of Lb. helveticus and S. thermophilus using qPCR was performed in three cheese made from cow's milk and three cheese made from a mixture of cow's and goat's milk. Specific primers for Lb. helveticus (3) were used, which monitored presence of genes encoding peptidoglycan hydrolases. Primer from literature encoding 16S rRNA was chosen for quantification of S. thermophilus (5). S. thermophilus and Lb. helveticus were also quantified using plating methods on the M17, respectively MRS agars. Combination of physical and enzymatic lysis was proposed to extract DNA from cheese. Results obtained with the qPCR were higher than those using the plating method, in the case of S. thermophilus,
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Celostátní přehlídky sýrů 2014 - Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-909-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
155-160
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
22. 1. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—