Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení Lactobacillus helveticus a Streptococcus thermophilus v tradičních kazašských sýrech vyrobených ze směsi kravského a kozího mléka pomocí qPCR

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43898496" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43898496 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22810/14:43898496

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení Lactobacillus helveticus a Streptococcus thermophilus v tradičních kazašských sýrech vyrobených ze směsi kravského a kozího mléka pomocí qPCR

  • Popis výsledku v původním jazyce

    K detekci, identifikaci a kvantifikaci jak patogenů, tak technologicky významných mikroorganismů jsou v současné době používány metody založené na polymerázové řetězové reakci (PCR). Cílem práce bylo kvantifikovat Lactobacillus helveticus a Streptococcusthermophilus v sýrech vyrobených v Kazachstánu. K výrobě sýrů byla použita komerčně dostupná kultura FD-DVS DCC-260 (Christian Hansen), která se skládala z následujících bakterií mléčného kvašení: Lactococcus lactis subsp. cremoris, Lc. lactis subsp. lactis, Leu. mesenteroides subsp. cremoris, Lc. lactis subsp. diacetylactis, Lb. casei, Lb. helveticus a S. thermophilus. Stanovení Lb. helveticus a S. thermophilus pomocí qPCR bylo provedeno ve třech sýrech vyrobených z kravského mléka a třech sýrech ze směsi kravského a kozího mléka. Byly použity specifické primery pro Lb. helveticus (Jebavá a kol., in press), kterými byla sledována přítomnost genů kódujících peptidoglykan hydrolasy. Pro S. thermophilus byl vybrán primer z odborné litera

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of Lactobacillus helveticus and Streptococcus thermophilus in traditional Kazakh cheese made from blend of cow and goat milk using qPCR

  • Popis výsledku anglicky

    Methods based on Polymerase Chain Reaction (PCR) are used for detection, identification and quantification of both pathogens and technologically important microorganisms. The aim of the study was to quantify Lactobacillus helveticus and Streptococcus thermophilus in cheese produced in Kazakhstan. Determination of Lb. helveticus and S. thermophilus using qPCR was performed in three cheese made from cow's milk and three cheese made from a mixture of cow's and goat's milk. Specific primers for Lb. helveticus (3) were used, which monitored presence of genes encoding peptidoglycan hydrolases. Primer from literature encoding 16S rRNA was chosen for quantification of S. thermophilus (5). S. thermophilus and Lb. helveticus were also quantified using plating methods on the M17, respectively MRS agars. Combination of physical and enzymatic lysis was proposed to extract DNA from cheese. Results obtained with the qPCR were higher than those using the plating method, in the case of S. thermophilus,

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Celostátní přehlídky sýrů 2014 - Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7080-909-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    155-160

  • Název nakladatele

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    22. 1. 2014

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku