Kvantitativní stanovení Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus pomocí qPCR
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43898495" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43898495 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22810/14:43898495
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvantitativní stanovení Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus pomocí qPCR
Popis výsledku v původním jazyce
Molekulární metody jsou stále více používány pro detekci, kvantifikaci a studium mikrobiálních populací v potravinách. Cílem této práce bylo navrhnout metodu založenou na PCR pro kvantitativní stanovení charakteristického druhu jogurtové kultury, L. delbrueckii subsp. bulgaricus, a porovnat ji se standardními plotnovými metodami. Byly navrženy čtyři páry primerů pro L. delbrueckii subsp. bulgaricus, které byly specifické pro geny zodpovědné za produkci enzymů N-acetylmuramidasy a amidasy. Specificita primerů byla testována na pozitivních a negativních kontrolách a PCR eseje byly optimalizovány. Jako specifický pár primerů pro L. delbrueckii subsp. bulgaricus byl vybrán primer kódující N-acetylmuramidasu (Ldb_0224), označený jako LDB0224(1). Byla vyvinuta metoda qPCR pro absolutní kvantifikaci L. delbrueckii subsp. bulgaricus. Tato metoda byla testována v bujonu a komerčně dostupných jogurtech. Stanovení pomocí qPCR a plotnových metod se v bujónu i komerčních jogurtech výrazně lišilo. V
Název v anglickém jazyce
Determination of Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus using qPCR
Popis výsledku anglicky
Molecular methods are being increasingly applied to detect, quantify and study microbial population in food. The objective of the presented work was to develop a PCR-based method for quantitative determination of the L. delbrueckii subsp. bulgaricus andcompare this method with classical plate count methods. Four pairs of primers were designed targeting the genes encoding N-acetylmuramidase and amidase. Primers were tested on positive and negative controls, PCR assays were optimized. As a specific probes, we selected primers labeled as LDB0224(1) targeting N-acetylmuramidase (Ldb_0224) of L. delbrueckii subsp. bulgaricus detection. Real-time PCR assays were developed for the absolute quantification of L. delbrueckii subsp. bulgaricus in broth and commercial yoghurts. Cultures quantification in broth obtained by qPCR differed significantly from classical bacterial counts. For example, enumeration using plating methods was 5.8 x 104 CFU?ml-1 contrary to 2.9 x 108 CFU?ml-1 obtained using
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Celostátní přehlídky sýrů 2014 - Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-909-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
55-60
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
22. 1. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—