Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kvantitativní stanovení Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus pomocí qPCR

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43898495" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43898495 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22810/14:43898495

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kvantitativní stanovení Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus pomocí qPCR

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Molekulární metody jsou stále více používány pro detekci, kvantifikaci a studium mikrobiálních populací v potravinách. Cílem této práce bylo navrhnout metodu založenou na PCR pro kvantitativní stanovení charakteristického druhu jogurtové kultury, L. delbrueckii subsp. bulgaricus, a porovnat ji se standardními plotnovými metodami. Byly navrženy čtyři páry primerů pro L. delbrueckii subsp. bulgaricus, které byly specifické pro geny zodpovědné za produkci enzymů N-acetylmuramidasy a amidasy. Specificita primerů byla testována na pozitivních a negativních kontrolách a PCR eseje byly optimalizovány. Jako specifický pár primerů pro L. delbrueckii subsp. bulgaricus byl vybrán primer kódující N-acetylmuramidasu (Ldb_0224), označený jako LDB0224(1). Byla vyvinuta metoda qPCR pro absolutní kvantifikaci L. delbrueckii subsp. bulgaricus. Tato metoda byla testována v bujonu a komerčně dostupných jogurtech. Stanovení pomocí qPCR a plotnových metod se v bujónu i komerčních jogurtech výrazně lišilo. V

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus using qPCR

  • Popis výsledku anglicky

    Molecular methods are being increasingly applied to detect, quantify and study microbial population in food. The objective of the presented work was to develop a PCR-based method for quantitative determination of the L. delbrueckii subsp. bulgaricus andcompare this method with classical plate count methods. Four pairs of primers were designed targeting the genes encoding N-acetylmuramidase and amidase. Primers were tested on positive and negative controls, PCR assays were optimized. As a specific probes, we selected primers labeled as LDB0224(1) targeting N-acetylmuramidase (Ldb_0224) of L. delbrueckii subsp. bulgaricus detection. Real-time PCR assays were developed for the absolute quantification of L. delbrueckii subsp. bulgaricus in broth and commercial yoghurts. Cultures quantification in broth obtained by qPCR differed significantly from classical bacterial counts. For example, enumeration using plating methods was 5.8 x 104 CFU?ml-1 contrary to 2.9 x 108 CFU?ml-1 obtained using

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Celostátní přehlídky sýrů 2014 - Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7080-909-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    55-60

  • Název nakladatele

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    22. 1. 2014

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku