Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Selective culture medium for the enumeration of Lactobacillus plantarum in the presence of Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus and Streptococcus thermophilus

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43919286" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43919286 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643819307078?via%3Dihub" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643819307078?via%3Dihub</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2019.108365" target="_blank" >10.1016/j.lwt.2019.108365</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Selective culture medium for the enumeration of Lactobacillus plantarum in the presence of Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus and Streptococcus thermophilus

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Selective enumeration of Lactobacillus plantarum in a mixed culture with yogurt bacteria is difficult, due to their similar growth conditions. We evaluated several culture media to determine their suitability for selective determination. The following media were tested to enumerate the strains of Lactobacillus plantarum, Streptococcus thermophilus and Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus: M17, MRS pH 5.2; 5.6 and 6.2, and modified MRS where glucose was replaced by maltose, sorbitol, mannitol, sucrose or galactose. Further, the addition of vancomycin (20 mg/l) and the use of different cultivation conditions - aerobic or anaerobic, and different cultivation temperatures 30 degrees C, 37 degrees C and 45 degrees C, were chosen to improve selectivity. MRS medium with vancomycin (pH 5.6), and cultivation under aerobic conditions at 30 degrees C was successfully used for selective enumeration of L. plantarum in a mixed culture with yogurt bacteria after cultivation both in broth and in milk. To distinguish between the remaining bacteria, M17 medium under aerobic conditions at 45 degrees C and MRS pH 5.2 under anaerobic conditions under 45 degrees C were recommended for counting of S. thermophilus and L. delbrueckii subsp. bulgaricus, respectively. No statistical differences were found between pour plate and surface plate methods of inoculation (P &gt; 0.05).

  • Název v anglickém jazyce

    Selective culture medium for the enumeration of Lactobacillus plantarum in the presence of Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus and Streptococcus thermophilus

  • Popis výsledku anglicky

    Selective enumeration of Lactobacillus plantarum in a mixed culture with yogurt bacteria is difficult, due to their similar growth conditions. We evaluated several culture media to determine their suitability for selective determination. The following media were tested to enumerate the strains of Lactobacillus plantarum, Streptococcus thermophilus and Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus: M17, MRS pH 5.2; 5.6 and 6.2, and modified MRS where glucose was replaced by maltose, sorbitol, mannitol, sucrose or galactose. Further, the addition of vancomycin (20 mg/l) and the use of different cultivation conditions - aerobic or anaerobic, and different cultivation temperatures 30 degrees C, 37 degrees C and 45 degrees C, were chosen to improve selectivity. MRS medium with vancomycin (pH 5.6), and cultivation under aerobic conditions at 30 degrees C was successfully used for selective enumeration of L. plantarum in a mixed culture with yogurt bacteria after cultivation both in broth and in milk. To distinguish between the remaining bacteria, M17 medium under aerobic conditions at 45 degrees C and MRS pH 5.2 under anaerobic conditions under 45 degrees C were recommended for counting of S. thermophilus and L. delbrueckii subsp. bulgaricus, respectively. No statistical differences were found between pour plate and surface plate methods of inoculation (P &gt; 0.05).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910036" target="_blank" >QK1910036: Využití potenciálu různých metabolitů divokých kmenů bakterií mléčného kvašení a kvasinek k potlačení výskytu nežádoucích fungálních kontaminantů a prodloužení trvanlivosti mléčných a pekařských výrobků.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    LWT - Food Science and Technology

  • ISSN

    0023-6438

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    114

  • Číslo periodika v rámci svazku

    November 2019, 108365

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    1-7

  • Kód UT WoS článku

    000482245900005

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85068502085