Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Lactobacillus plantarum a jeho selektivní stanovení

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43920869" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43920869 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://cps.vscht.cz/files/uzel/56263/0001~~K07KL8rLzHYOCDYyMDIAAA.pdf?redirected" target="_blank" >https://cps.vscht.cz/files/uzel/56263/0001~~K07KL8rLzHYOCDYyMDIAAA.pdf?redirected</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Lactobacillus plantarum a jeho selektivní stanovení

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Bakterie mléčného kvašení jsou důležité technologické mikroorganismy, které se používají hlavně k výrobě mléčných fermentovaných produktů. Jejich specifické metabolity a zdravotní účinky jsou zmíněny v řadě vědeckých studií. V posledních letech se pozornost zaměřila na funkční vlastnosti a aplikaci Lactobacillus plantarum v mléčných výrobcích. Práce obecně shrnuje poznatky o charakteristice a vlastnostech L. plantarum, jeho výskytu, metabolickém profilu a aktuální poznatky v oblasti účinků na zdraví. Experimentální část studie navrhla vhodné selektivní médium pro rozlišení L. plantarum v přítomnosti jogurtové kultury. Hodnotili jsme několik kultivačních médií, abychom zjistili jejich vhodnost pro selektivní stanovení. Byl testován vliv podmínek kultivace (teplota, atmosféra, doba kultivace) na počet L. plantarum, S. thermophilus a L. delbrueckii subsp. bulgaricus. Pro selektivní stanovení L. plantarum ve smíšené kultuře bylo úspěšně použito médium MRS s vankomycinem (20 mg / l, pH 5,6) a kultivace za aerobních podmínek při 30 ° C. Pro rozlišení ostatních druhů bylo pro stanovení počtu pro S. thermophilus doporučeno médium M17 za aerobních podmínek při 45 ° C a pro L. delbrueckii subsp. bulgaricus MRS pH 5,2 za anaerobních podmínek při 45 ° C.

  • Název v anglickém jazyce

    Lactobacillus plantarum and its selective enumeration

  • Popis výsledku anglicky

    Lactic acid bacteria are important technological microorganisms, mainly used for the production of dairy fermented products. Their specific metabolites and health effect are mentioned in a number of scientific studies. In recent years, the attention focused on functional properties and application in dairy products of Lactobacillus plantarum. The work summarizes generally the knowledge about the characteristic and properties of L. plantarum, its occurrence, metabolic profile and current knowledge in the field of health effects. The experimental part of the study designed a suitable selective medium for distinguishing L. plantarum in the presence of a yoghurt culture. We evaluated several culture media to determine their suitability for selective determination. The influence of culture conditions (temperature, atmosphere, culture time) on the count of L. plantarum, S. thermophilus and L. delbrueckii subsp. bulgaricus were tested. MRS medium with vancomycin (20 mg/l, pH 5.6), and cultivation under aerobic conditions at 30 °C was successfully used for selective enumeration of L. plantarum in a mixed culture. To distinguish between the remaining bacteria, M17 medium under aerobic conditions at 45 °C for S. thermophilus and MRS pH 5.2 under anaerobic conditions under 45 °C were recommended for counting L. delbrueckii subsp. bulgaricus.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910036" target="_blank" >QK1910036: Využití potenciálu různých metabolitů divokých kmenů bakterií mléčného kvašení a kvasinek k potlačení výskytu nežádoucích fungálních kontaminantů a prodloužení trvanlivosti mléčných a pekařských výrobků.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Celostátní přehlídky sýrů 2020 - Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7592-076-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    59-64

  • Název nakladatele

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    23. 1. 2020

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku