Lactobacillus plantarum a jeho selektivní stanovení
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43920869" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43920869 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://cps.vscht.cz/files/uzel/56263/0001~~K07KL8rLzHYOCDYyMDIAAA.pdf?redirected" target="_blank" >https://cps.vscht.cz/files/uzel/56263/0001~~K07KL8rLzHYOCDYyMDIAAA.pdf?redirected</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Lactobacillus plantarum a jeho selektivní stanovení
Popis výsledku v původním jazyce
Bakterie mléčného kvašení jsou důležité technologické mikroorganismy, které se používají hlavně k výrobě mléčných fermentovaných produktů. Jejich specifické metabolity a zdravotní účinky jsou zmíněny v řadě vědeckých studií. V posledních letech se pozornost zaměřila na funkční vlastnosti a aplikaci Lactobacillus plantarum v mléčných výrobcích. Práce obecně shrnuje poznatky o charakteristice a vlastnostech L. plantarum, jeho výskytu, metabolickém profilu a aktuální poznatky v oblasti účinků na zdraví. Experimentální část studie navrhla vhodné selektivní médium pro rozlišení L. plantarum v přítomnosti jogurtové kultury. Hodnotili jsme několik kultivačních médií, abychom zjistili jejich vhodnost pro selektivní stanovení. Byl testován vliv podmínek kultivace (teplota, atmosféra, doba kultivace) na počet L. plantarum, S. thermophilus a L. delbrueckii subsp. bulgaricus. Pro selektivní stanovení L. plantarum ve smíšené kultuře bylo úspěšně použito médium MRS s vankomycinem (20 mg / l, pH 5,6) a kultivace za aerobních podmínek při 30 ° C. Pro rozlišení ostatních druhů bylo pro stanovení počtu pro S. thermophilus doporučeno médium M17 za aerobních podmínek při 45 ° C a pro L. delbrueckii subsp. bulgaricus MRS pH 5,2 za anaerobních podmínek při 45 ° C.
Název v anglickém jazyce
Lactobacillus plantarum and its selective enumeration
Popis výsledku anglicky
Lactic acid bacteria are important technological microorganisms, mainly used for the production of dairy fermented products. Their specific metabolites and health effect are mentioned in a number of scientific studies. In recent years, the attention focused on functional properties and application in dairy products of Lactobacillus plantarum. The work summarizes generally the knowledge about the characteristic and properties of L. plantarum, its occurrence, metabolic profile and current knowledge in the field of health effects. The experimental part of the study designed a suitable selective medium for distinguishing L. plantarum in the presence of a yoghurt culture. We evaluated several culture media to determine their suitability for selective determination. The influence of culture conditions (temperature, atmosphere, culture time) on the count of L. plantarum, S. thermophilus and L. delbrueckii subsp. bulgaricus were tested. MRS medium with vancomycin (20 mg/l, pH 5.6), and cultivation under aerobic conditions at 30 °C was successfully used for selective enumeration of L. plantarum in a mixed culture. To distinguish between the remaining bacteria, M17 medium under aerobic conditions at 45 °C for S. thermophilus and MRS pH 5.2 under anaerobic conditions under 45 °C were recommended for counting L. delbrueckii subsp. bulgaricus.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910036" target="_blank" >QK1910036: Využití potenciálu různých metabolitů divokých kmenů bakterií mléčného kvašení a kvasinek k potlačení výskytu nežádoucích fungálních kontaminantů a prodloužení trvanlivosti mléčných a pekařských výrobků.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Celostátní přehlídky sýrů 2020 - Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7592-076-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
59-64
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
23. 1. 2020
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—