Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nové vybrané kmeny bakterií mléčného kvašení vhodné pro zpracování ovčího a kozího mléka

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F13%3ASA51" target="_blank" >RIV/26722861:_____/13:SA51 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Nové vybrané kmeny bakterií mléčného kvašení vhodné pro zpracování ovčího a kozího mléka

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V průběhu laktačního období byla sledována růstová charakteristika bakteriálních kmenů Lactobacillus helveticus,Lactobacillus plantarum, Lactobacillus paracasei a Lactobacillus rhamnosus v mléce koz bílých krátkosrstých, hnědých krátkosrstých, anglonubijských, ovcí východofríských, romanovských a v mléce ovcí plemene lacaune. Po ukončení kultivace bylo u fermentovaných mlék provedeno stanovení počtů mikroorganismů jednotlivých kmenů laktobacilů kultivovaných samostatně a také společně se základní technologickou kulturou. Rovněž byla sledována kysací schopnost vybraných kmenů laktobacilů kultivovaných v jednotlivých druzích mlék malých přežvýkavců. Počty bakterií testovaných kmenů laktobacilů se pohybovaly v denzitě 107 až 109 KTJ/ml. Aktivní kyselost fermentovaných mlék vykazovaly hodnoty v rozsahu pH 3,5 ? 5,6. Konzistence zakysaných mlék byla vyhovující k danému druhu mléka.

  • Název v anglickém jazyce

    New selected strains of LAB suitable for suitable for the processing of sheep's and goat's milk

  • Popis výsledku anglicky

    Growth characteristics of strains Lactobacillushelveticus,Lactobacillus plantarum, Lactobacillus paracasei a Lactobacillus rhamnosus during the lactation period in goats milk of whites hort haired, browns hort haired, anglonubian sheep, eastfrisian sheep, romanian sheep and in breed Lacaune was tested. After cultivation counts of lactobacilli in fermented substrates were determined, separately as well as together with technological culture. The fermentation ability of lactobacilli in different types ofsmall ruminants milk was monitored, too. The counts of lactobacilli ranged around 107 to 109 cfu/ml. Active acidity offer mented milks showed pH values from 3.5 to 5.6. Consistence offer mented milks were satisfactory for each type of milk.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1210093" target="_blank" >QJ1210093: Nové metody pro výrobu, kontrolu kvality a účinků probiotických potravin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Náš chov

  • ISSN

    0027-8068

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    LXXIII

  • Číslo periodika v rámci svazku

    10

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus