Nové vybrané kmeny bakterií mléčného kvašení vhodné pro zpracování ovčího a kozího mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F13%3ASA51" target="_blank" >RIV/26722861:_____/13:SA51 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nové vybrané kmeny bakterií mléčného kvašení vhodné pro zpracování ovčího a kozího mléka
Popis výsledku v původním jazyce
V průběhu laktačního období byla sledována růstová charakteristika bakteriálních kmenů Lactobacillus helveticus,Lactobacillus plantarum, Lactobacillus paracasei a Lactobacillus rhamnosus v mléce koz bílých krátkosrstých, hnědých krátkosrstých, anglonubijských, ovcí východofríských, romanovských a v mléce ovcí plemene lacaune. Po ukončení kultivace bylo u fermentovaných mlék provedeno stanovení počtů mikroorganismů jednotlivých kmenů laktobacilů kultivovaných samostatně a také společně se základní technologickou kulturou. Rovněž byla sledována kysací schopnost vybraných kmenů laktobacilů kultivovaných v jednotlivých druzích mlék malých přežvýkavců. Počty bakterií testovaných kmenů laktobacilů se pohybovaly v denzitě 107 až 109 KTJ/ml. Aktivní kyselost fermentovaných mlék vykazovaly hodnoty v rozsahu pH 3,5 ? 5,6. Konzistence zakysaných mlék byla vyhovující k danému druhu mléka.
Název v anglickém jazyce
New selected strains of LAB suitable for suitable for the processing of sheep's and goat's milk
Popis výsledku anglicky
Growth characteristics of strains Lactobacillushelveticus,Lactobacillus plantarum, Lactobacillus paracasei a Lactobacillus rhamnosus during the lactation period in goats milk of whites hort haired, browns hort haired, anglonubian sheep, eastfrisian sheep, romanian sheep and in breed Lacaune was tested. After cultivation counts of lactobacilli in fermented substrates were determined, separately as well as together with technological culture. The fermentation ability of lactobacilli in different types ofsmall ruminants milk was monitored, too. The counts of lactobacilli ranged around 107 to 109 cfu/ml. Active acidity offer mented milks showed pH values from 3.5 to 5.6. Consistence offer mented milks were satisfactory for each type of milk.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210093" target="_blank" >QJ1210093: Nové metody pro výrobu, kontrolu kvality a účinků probiotických potravin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Náš chov
ISSN
0027-8068
e-ISSN
—
Svazek periodika
LXXIII
Číslo periodika v rámci svazku
10
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—