Možnosti využití vybraných kmenů laktobacilů v technologickém zpracování ovčího a kozího mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F14%3A%23SA51" target="_blank" >RIV/26722861:_____/14:#SA51 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2014/144-iv-viii.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2014/144-iv-viii.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Možnosti využití vybraných kmenů laktobacilů v technologickém zpracování ovčího a kozího mléka
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo zhodnotit vybrané kmeny laktobacilů pro jejich společné využití se základními technologickými kulturami při zpracování ovčího a kozího mléka. Do sledování byly zařazeny kmeny Lactobacillus helveticus, Lactobacillus paracasei, Lactobacillus rhamnosus. U zakysaných mlék byla sledována kysací aktivita očkovaných mikroorganismů a posouzen mikroskopický obraz. Dále byly zjišťovány biochemické hodnoty zakysaných mlék. Bylo zjištěno, že bakterie testovaných kmenů mohou být kultivovány společněs technologickými základními kulturami mléčného kvašení. Počty bakterií mléčného kvašení testovaných kmenů bakterií mléčného kvašení a technologických mléčných bakterií neklesly pod množství 1,0.106 KTJ/ml a jsou proto vhodné pro výrobu fermentovaných produktů z kozího nebo ovčího mléka.
Název v anglickém jazyce
Possibilities of selected strains of lactobacilli in the technological processing of sheep´s and goat´s milk
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to evaluate selected strains of lactobacilli for their use together with the basic technological cultures in sheep and goat milk. In the study were included strains Lactobacillus helveticus, Lactobacillus paracasei, Lactobacillusrhamnosus. Aciidification, microscopic slides and other biochemical parametrs were observed in fermented milks. It was found that tested strains may be cultured together with basic technological LAB. Count of tested strains and basic technological LAB didn´t decrease below 1,0106 CFU/ml and are suitable for the manufacture of fermented products from goat or sheep milk.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210093" target="_blank" >QJ1210093: Nové metody pro výrobu, kontrolu kvality a účinků probiotických potravin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
25
Číslo periodika v rámci svazku
144
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
"iv"-"vii"
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—