Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Influence of cultivation conditions on the growth of Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium sp., and Streptococcus thermophilus, and on the production of organic acids in fermented milks

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F14%3A%23NE32" target="_blank" >RIV/26722861:_____/14:#NE32 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/133167.pdf" target="_blank" >http://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/133167.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Influence of cultivation conditions on the growth of Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium sp., and Streptococcus thermophilus, and on the production of organic acids in fermented milks

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The parameters influencing the formation of organic acids and the ratio between the optical isomers of lactic acid were evaluated, Five different factors were tested, namely the form of starter, inoculum, temperature of fermentation, time of fermentation, and enhanced non-fat dry matter or addition of whey protein concentrate. Out of them, optimal conditions were chosen for the preparation of fermented milk beverage with ABT culture (Lactobacillus acidohilus, Bifidobacterium sp., Streptococcus thermophilus) with a lowered content of D(-)-lactic acid. The inoculum of bifidobacterie had the only significant effect on the ratio between lactic acid isomers. When 1% v/w used, the ratio of D(-)-lactic acid to L(+)-lactic acid was 0.05. When 5% v/w used, theratio was 0.02. The addition of dried skimmed milk (max. effect at 12% w/w) enhanced the growth of bifidobacteria, while whey protein concentrate was effective for the growth of lactobacilli. The optimal temperature and time of cultivatio

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of cultivation conditions on the growth of Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium sp., and Streptococcus thermophilus, and on the production of organic acids in fermented milks

  • Popis výsledku anglicky

    The parameters influencing the formation of organic acids and the ratio between the optical isomers of lactic acid were evaluated, Five different factors were tested, namely the form of starter, inoculum, temperature of fermentation, time of fermentation, and enhanced non-fat dry matter or addition of whey protein concentrate. Out of them, optimal conditions were chosen for the preparation of fermented milk beverage with ABT culture (Lactobacillus acidohilus, Bifidobacterium sp., Streptococcus thermophilus) with a lowered content of D(-)-lactic acid. The inoculum of bifidobacterie had the only significant effect on the ratio between lactic acid isomers. When 1% v/w used, the ratio of D(-)-lactic acid to L(+)-lactic acid was 0.05. When 5% v/w used, theratio was 0.02. The addition of dried skimmed milk (max. effect at 12% w/w) enhanced the growth of bifidobacteria, while whey protein concentrate was effective for the growth of lactobacilli. The optimal temperature and time of cultivatio

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI101B090" target="_blank" >QI101B090: Nové postupy produkce funkčních cereálních a mléčných potravin a funkčních nápojů s obsahem bioaktivních složek z vybraných rostlinných a živočišných zemědělských surovin s využitím probiotických mikroorganismů a postupy posuzování jejich kvality</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    32

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    422-429

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus