Sýr Akawi s obsahem syrovátkových bílkovin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F14%3A%23SA47" target="_blank" >RIV/26722861:_____/14:#SA47 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://spisy.upv.cz/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0027/uv027682.pdf" target="_blank" >http://spisy.upv.cz/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0027/uv027682.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Sýr Akawi s obsahem syrovátkových bílkovin
Popis výsledku v původním jazyce
Podstata technického řešení sýr akawi s obsahem syrovátkových bílkovin spočívá v tom, že směs pro přípravu sýra akawi obsahuje 5 až 15 % hmotn. zahuštěné syrovátky, dále obsahuje zákys mezofilních bakterií mléčného kysání v dávce 0,01 až 5% hmot., dále obsahuje protektivní kmen CCDM 731 Lactoccocus lactis subsp. lactis přidaný v mléčném zákysu v množství 3% hmotn. v denzitě 106 a zbytek do 100% hmotn. tvoří mléčný základ s obsahem 8,2 až 15 % hmotn. tukuprosté sušiny. Sýr akawi dále obsahuje ?-3 nenasycené mastné kyseliny v množství 0,5% hmotn.. K největším přednostem sýra akawi podle tohoto technického řešení patří to, že se zvýší zdravotní benefit výrobku. Dále se ve výrobku pozitivně uplatňují emulgační a stabilizační vlastnosti syrovátky. Důležitýje i ekonomický přínos pro výrobce.Sýr Akawi s obsahem syrovátkových bílkovin má vyšší zdravotní benefit. Zanedbatelný není ani ekonomický přínos pro výrobce.
Název v anglickém jazyce
Akawi cheese containing whey proteins
Popis výsledku anglicky
Technical solution basis of akawi cheese with whey protein content consists in the fact that the mixture for making the akawi cheese consists of 5 to 15 %. concentrated whey, starter containing 0.01% to 5% lactic acid bacteria, futher starter of protective strain CCDM 731 Lactococcus lactis subsp. lactis 3% in dose 106 and the remainder to 100% forms a milk base containing from 8.2 to 15% non-fat dry matter. Cheese akawi futher contains ?-3 unsaturated fatty acids in amount 0.5 %. The akawi cheese according to this invention has positive emulsifying and stabilizing properties of whey protein. The akawi cheese with increased content of whey protein has a greater health benefit. It also has economic benefits for the producers.
Klasifikace
Druh
F<sub>uzit</sub> - Užitný vzor
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Číslo patentu nebo vzoru
27682
Vydavatel
CZ001 -
Název vydavatele
Industrial Property Office
Místo vydání
Prague
Stát vydání
CZ - Česká republika
Datum přijetí
—
Název vlastníka
Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o.,Mlékárna Olešnice, RMD
Způsob využití
A - Výsledek využívá pouze poskytovatel
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence