Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Relationship between freezing point and raw ewes’ milk components as a possible tool for estimation

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F15%3A%23HA14" target="_blank" >RIV/26722861:_____/15:#HA14 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vup.sk/en/index.php?mainID=2&navID=34&version=2&volume=54&article=1982" target="_blank" >http://www.vup.sk/en/index.php?mainID=2&navID=34&version=2&volume=54&article=1982</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Relationship between freezing point and raw ewes’ milk components as a possible tool for estimation

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Milk adulteration with added water (MAAW) is controlled by freezing point depression (FPD) determination. The goal was to evaluate the suitability an alternative method for FPD equivalent (FPD-E) measurement and to estimate the basis for FPD cut-off value (to identify MAAW) for sheep´s milk. Raw bulk sheep´s milk samples (BSMSs; n = 811) were analysed for FPD, FPD-E and composition in 2014. The mean FPD of BSMSs was -0.559 ± 0.029 °C. The FPD cut-off value can be in the range close to -0.511 °C (mean + standard deviation x 1.64, one-sided 95% confidence interval). Influence of season and lactation was significant for all milk indicators. 89.4% of the variability in the FPD-E can be explained by variations in FPD. The total correlation coefficient was 0.945 (P < 0.001) and high correlation was also in FPD interval > -0.511 °C: 0.992, P < 0.001. High correlations between FPD and milk components: -0.228, -0.231, -0.219 (P < 0.01), -0.497 and -0.341 (P < 0.001) for fat, protein, lactose, solids not fat and total solids is the explanation. Determination of FPD-E in sheep´s milk can be an effective tool for estimation of MAAW.

  • Název v anglickém jazyce

    Relationship between freezing point and raw ewes’ milk components as a possible tool for estimation

  • Popis výsledku anglicky

    Milk adulteration with added water (MAAW) is controlled by freezing point depression (FPD) determination. The goal was to evaluate the suitability an alternative method for FPD equivalent (FPD-E) measurement and to estimate the basis for FPD cut-off value (to identify MAAW) for sheep´s milk. Raw bulk sheep´s milk samples (BSMSs; n = 811) were analysed for FPD, FPD-E and composition in 2014. The mean FPD of BSMSs was -0.559 ± 0.029 °C. The FPD cut-off value can be in the range close to -0.511 °C (mean + standard deviation x 1.64, one-sided 95% confidence interval). Influence of season and lactation was significant for all milk indicators. 89.4% of the variability in the FPD-E can be explained by variations in FPD. The total correlation coefficient was 0.945 (P < 0.001) and high correlation was also in FPD interval > -0.511 °C: 0.992, P < 0.001. High correlations between FPD and milk components: -0.228, -0.231, -0.219 (P < 0.01), -0.497 and -0.341 (P < 0.001) for fat, protein, lactose, solids not fat and total solids is the explanation. Determination of FPD-E in sheep´s milk can be an effective tool for estimation of MAAW.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food and Nutrition Research

  • ISSN

    1336-8672

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    54

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    281-288

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus