Zpřesnění postupu odhadu detekční hodnoty bodu mrznutí pro zvodnění ovčího mléka.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F15%3A%23HA20" target="_blank" >RIV/26722861:_____/15:#HA20 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Zpřesnění postupu odhadu detekční hodnoty bodu mrznutí pro zvodnění ovčího mléka.
Popis výsledku v původním jazyce
Výkup a cena mléka jsou faktory potřeby kontroly případného zvodnění (falšování). Falšování mléka přidanou vodou (FM) lze kontrolovat bodem mrznutí mléka (BMM). Cílem bylo odhadnout základ pro limitní hodnotu BMM (pro standardní mléko, k identifikaci FM) pro ovčí mléko. Průměry BMM bazénových vzorků byly -0,559 ± 0,029 na Slovensku a -0,568 ± 0,0264 °C v České republice. Vysoké korelace byly mezi BMM a mléčnými složkami: -0,228, -0,231, -0,219 (P < 0,01), -0,497 a -0,341 (P < 0,001) pro tuk, bílkoviny, laktózu, sušinu tukuprostou a sušinu celkovou. Limitní hodnota BMM může být v blízkosti -0,511 °C (průměr + směrodatná odchylka x 1,64, jednostranný 95 % interval spolehlivosti). Proto byly vypočteny limity a limitní rovnice pro BMM a mléčné složky podle měsíců pro možnost identifikovat falšování ovčího mléka.
Název v anglickém jazyce
More accurate method for estimation of freezing point cut-off value for adulteration with added water in sheep's milk.
Popis výsledku anglicky
Milk purchase and price are the factors for necessity to control a possible falsification. Milk adulteration with added water (MA) is controlled by freezing point depression (FPD). The goal was to estimate the basis for FPD cut-off value (for standard milk, to identify MA) for sheep milk. The FPD means of bulk milk samples were -0.559 ± 0.029 in Slovakia and -0.568 ± 0.0264 °C in the Czech Republic. High correlations were between FPD and milk components: -0.228, -0.231, -0.219 (P < 0.01), -0.497 and -0.341 (P < 0.001) for fat, protein, lactose, solids not fat and total solids. The FPD cut-off value can be in the range close to -0.511 °C (mean + standard deviation x 1.64, one-sided 95% confidence interval). Therefore, limits and limit equations for FPD and milk components along the months for possibility to identify MA of sheep milk were calculated.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů