Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Zpřesnění postupu odhadu detekční hodnoty bodu mrznutí pro zvodnění ovčího mléka.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F15%3A%23HA20" target="_blank" >RIV/26722861:_____/15:#HA20 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Zpřesnění postupu odhadu detekční hodnoty bodu mrznutí pro zvodnění ovčího mléka.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Výkup a cena mléka jsou faktory potřeby kontroly případného zvodnění (falšování). Falšování mléka přidanou vodou (FM) lze kontrolovat bodem mrznutí mléka (BMM). Cílem bylo odhadnout základ pro limitní hodnotu BMM (pro standardní mléko, k identifikaci FM) pro ovčí mléko. Průměry BMM bazénových vzorků byly -0,559 ± 0,029 na Slovensku a -0,568 ± 0,0264 °C v České republice. Vysoké korelace byly mezi BMM a mléčnými složkami: -0,228, -0,231, -0,219 (P < 0,01), -0,497 a -0,341 (P < 0,001) pro tuk, bílkoviny, laktózu, sušinu tukuprostou a sušinu celkovou. Limitní hodnota BMM může být v blízkosti -0,511 °C (průměr + směrodatná odchylka x 1,64, jednostranný 95 % interval spolehlivosti). Proto byly vypočteny limity a limitní rovnice pro BMM a mléčné složky podle měsíců pro možnost identifikovat falšování ovčího mléka.

  • Název v anglickém jazyce

    More accurate method for estimation of freezing point cut-off value for adulteration with added water in sheep's milk.

  • Popis výsledku anglicky

    Milk purchase and price are the factors for necessity to control a possible falsification. Milk adulteration with added water (MA) is controlled by freezing point depression (FPD). The goal was to estimate the basis for FPD cut-off value (for standard milk, to identify MA) for sheep milk. The FPD means of bulk milk samples were -0.559 ± 0.029 in Slovakia and -0.568 ± 0.0264 °C in the Czech Republic. High correlations were between FPD and milk components: -0.228, -0.231, -0.219 (P < 0.01), -0.497 and -0.341 (P < 0.001) for fat, protein, lactose, solids not fat and total solids. The FPD cut-off value can be in the range close to -0.511 °C (mean + standard deviation x 1.64, one-sided 95% confidence interval). Therefore, limits and limit equations for FPD and milk components along the months for possibility to identify MA of sheep milk were calculated.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů