Odhad proporcí podílů složek na bodu mrznutí mléka krav, ovcí a koz a identifikace pravděpodobného zvodnění ovčího mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F16%3AN0000042" target="_blank" >RIV/26722861:_____/16:N0000042 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2016/158-159/veda_159-11-17.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2016/158-159/veda_159-11-17.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Odhad proporcí podílů složek na bodu mrznutí mléka krav, ovcí a koz a identifikace pravděpodobného zvodnění ovčího mléka
Popis výsledku v původním jazyce
Cena syrového mléka malých přežvýkavců (MP) je výrazně vyšší než mléka kravského. Cena ovčího mléka je faktorem potřeby kontroly jeho případného zvodnění (ZM; falšování). Cílem bylo realizovat zpřesnění detekčního limitu bodu mrznutí (BMM) pro ZM u ovcí. Použity byly bazénové vzorky. Laktóza tvoří 55,0, 46,95 a 48,18 % BMM u krav, ovcí a koz. Průměr BMM u ovcí byl -0,559 ± 0,029 °C (n = 811). 1 % ZM zvyšuje BMM o 0,006 a 0,0072 °C u krav a ovcí. Změny (zvýšení) v obsahu tuku (např. chyba odběru vzorku) o 5,75 % změnily (snížily) BMM u ovcí o 0,005 °C. Odhad měsíčních limitů BMM a složek pro ZM u ovcí byl: průměr (x) + směrodatná odchylka (sd) × 1,64 a x - sd × 1,64 (95 % jednostranného intervalu spolehlivosti). Limitní rovnice pro BMM podle měsíců (sezóny, laktace) byla: y = 0,0044x - 0,5436; r = 0,864; P < 0,05. Byl vytvořen hierarchický model rovnic BMM a složek pro identifikaci ZM ovcí.
Název v anglickém jazyce
Estimation of components proportions on cow, sheep and goat milk freezing point depression and identification of probable sheep milk adulteration with added water
Popis výsledku anglicky
Small ruminant (SR) raw milk price is considerably higher than that of cow milk. The price of sheep milk is a factor of necessity why to control the eventual milk adulteration with added water (MAAW; falsification). The goal was to implement a more accurate detection limit of the milk freezing point (MFP) for MAAW in sheep. Bulk samples were used. Lactose forms 55.0, 46.95 and 48.18% of MFP in cows, sheep and goats. MFP mean in sheep was -0.559 ± 0.029 °C (n = 811). MAAW by 1% increases MFP by 0.006 and 0.0072 °C in cows and sheep. Change (increasing) in fat content (eg. sampling error) by 5.75% changed (decreased) the MFP by 0.005 °C in sheep. The estimation of MFP and components monthly limits for MAAW in sheep were: mean (x) + standard deviation (sd) × 1.64 and x - sd × 1.64 (95% one-sided confidence interval). MFP limit equation according to months (season, lactation) was: y = 0.0044x - 0.5436; r = 0.864; P < 0.05. There was created a hierarchic model of equations for MFP and components to identify MAAW in sheep.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
27/159
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
11-17
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—